Πατσαβουρόπιτα ! | Aspas_recipes

Πατσαβουρόπιτα !

patsavouropita

Στην Μακεδονία την λέμε Πατσαβουρόπιτα ,σε άλλες περιοχές της Ελλάδας λέγεται τυρόπιτα  σουφλέ . Ο λόγος της ονομασίας είναι γιατί τα φύλλα στρώνονται ακατάστατα -τσαλακωμένα μέσα στην πίτα  και περιχύνονται με χυλό γιαουρτιού .
Μπορείς να βάλεις μόνο τυριά ή και χόρτα τσιγαρισμένα μαζί με τα τυριά όπως σε αυτή εδώ την συνταγή και να απολαύσεις μια νόστιμη και αφράτη πίτα  ως πρωινό ή για κολατσιό. 

Δείτε περισσότερες Συνταγές για Πίτες 

patsavouropita1

Για την πατσαβουρόπιτα  θα χρειαστούμε : 

Υλικά για ταψί 30-32 εκατοστών 

250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

200 γραμμάρια τριμμένο τυρί gouda  ή  edam

200 γραμμάρια φέτα 

3 αυγά

λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα 

200 ml γάλα πλήρες ή light 

8 -12 φύλλα κρούστας φρέσκα ή κατεψυγμένα και αποψυγμένα 

250 γραμμάρια χόρτα έτοιμα τσιγαρισμένα  (προαιρετικά )


patsavouropita2

Οδηγίες για την πίτα με τα χόρτα 

Σοτάρουμε τα χόρτα όπως αναγράφεται αναλυτικά παραπάνω .

Αν έχουμε χόρτα σοταρισμένα στην κατάψυξη τα αποψύχουμε και τα σουρώνουμε σε σουρωτήρι .

Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας το ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο , βάζουμε 1-2 κουταλιές χόρτα σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

patsavouropita3

Κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τσαλακώνουμε το φύλλο.

patsavouropita4

Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο.

patsavouropita5

Τοποθετούμε το φύλλο κυκλικά στην μέση του ταψιού . Κάνουμε το ίδιο και με υπόλοιπα φύλλα ,τοποθετώντας τα φύλα σαν σαλιγκάρι μέσα στο ταψί.

patsavouropita6

Μπορούμε απλά να τα τσαλακώσουμε και να τα βάλουμε σαν φωλίτσες στο ταψί. Αλώστε δεν έχει καθόλου σημασία τι σχήμα θα δώσουμε στα φύλλα γιατί περιχύνονται με τον χυλό .

patsavouropita7

Σε ένα μπόλ σπάμε τα αυγά ,ρίχνουμε  το γάλα  και  τα χτυπάμε να ενωθούν . Ρίχνουμε στο μείγμα και τα τυριά με το γιαούρτι . 

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

patsavouropita8

patsavouropita9

Περιχύνουμε την πίτα μας με τον χυλό γιαουρτιού και τα τυριά .

patsavouropita10

Με την βοήθεια ενός πιρουνιού ανασηκώνουμε τα φύλλα μας να πάει ο χυλός και από κάτω .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 40΄μεχρι να ρόδισε η πίτα.

patsavouropita11

patsavouropita12

Οδηγίες για την πίτα μόνο με τυριά 

Παίρνουμε ένα –ένα τα φύλλα τα ραντίζουμε ελαφρά με λάδι και πάλι ένα-ένα  τα τσαλακώνουμε με τα χέρια μας και τα τοποθετούμε  στο ταψί. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα έως  ότου καλυφτεί το ταψί που πρώτα το έχουμε  αλείψει με ελαιόλαδο.

 Σε ένα μπόλ σπάμε τα αυγά ,ρίχνουμε  το γάλα  και  τα χτυπάμε να ενωθούν . Ρίχνουμε στο μείγμα και τα τυριά με το γιαούρτι . 

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Περιχύνουμε τα τσαλακωμένα φύλλα μέχρι να σκεπαστούν όλα πολύ καλά.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 40΄μεχρι να ρόδισε η πίτα.
   
patsavouropita13

patsavouropita14

patsavouropita15

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

0 comments