Λεπτές, τραγανές, γεμιστές με μυζήθρα πίτες και ξακουστές οι Σφακιανές πίτες. Η καταγωγή από τα Σφακιά από όπου και το όνομα τους. Αν έχεις έρθει στην Κρήτη θα τις έχεις δοκιμάσει σίγουρα, αν πάλι όχι , μην ανησυχείς μπορείς να τις φτιάξεις πολύ εύκολα και εσύ και σε 30 λεπτά θα απολαμβάνεις τις πεντανόστιμες αυτές πίτες .
Δείτε περισσότερες Κρητικές Συνταγές
Για τις πολύ νόστιμες Σφακιανές πίτες θα χρειαστούμε :
Υλικά για την ζύμη
500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
30 ml ελαιόλαδο
20 ml ρακί ή χυμό ενός λεμονιού
250 ml νερό χλιαρό
1 πρέζα αλάτι
----------------------------
Για την γέμιση
500 γραμμάρια ξινομυζήθρα η φέτα (προαιρετικά)
----------------------------
Ακόμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνι
Και μέλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός του αλευριού.
Προσθέτουμε
σιγά- σιγά το αλεύρι μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και ζυμώνουμε με τα χέρια
μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 μπαλάκια
καθώς επίσης και την μυζήθρα σε 10 επίσης
ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το ένα μπαλάκι στο μέγεθος πιατάκι του γλυκού ,βάζουμε στο κέντρο
το μπαλάκι της μυζήθρας και ανασηκώνουμε το φύλλο γύρω γύρω προς τα μέσα ώστε να
ξανακάνουμε ένα μπαλάκι αλλά με την μυζήθρα μέσα.
Αλευρώνουμε τον πάγκο και με ελαφριές κινήσεις ανοίγουμε λίγο
το μπαλάκι μας ξανά σε φύλλο αλλά προσεκτικά για να μην μας βγει η μυζήθρα έξω από
το ζυμαράκι.
Τελειώνουμε έτσι όλα τα φύλλα
και στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο βάζοντας ενδιάμεσα λαδόκολλα .
Τηγανίζουμε σε χαμηλή- μέτρια φωτιά γυρίζοντας τα αρκετές φορές μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε με μέλι και ρακή η και σκέτες είναι φανταστικές,!!!!
0 comments