Από τα πιο ωραία φρούτα του χειμώνα, το κυδώνι μας δίνει υπέροχα γλυκά κουταλιού αλλά και αυτή την έξοχη μαρμελάδα.
Υλικά για 2-3 μεγάλα βάζα1 κιλό κυδώνια
700 γραμμάρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
90 γραμμάρια χυμός λεμονιού
1 κλωναράκι βανίλιας
1-2 ξυλάκια κανέλας
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τις φλούδες. Αφαιρούμε τα κουκούτσια μαζί με το χονδρό μέρος της σάρκας, τα τοποθετούμε μέσα σε ένα τουλπάνι και τα δένουμε. Κόβουμε τα κυδώνια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό και το δεμένο τουλπάνι.
Τα βράζουμε για 30-40 λεπτά περίπου έως ότου μαλακώσουν. Με ένα πιρούνι (εγώ το έκανα με το εργαλείο του πουρέ πατάτας ) πολτοποιούμε τα κυδώνια μέσα στο ίδιο το νερό τους και στη συνέχεια στύβουμε μέσα στα λιωμένα κυδώνια το τουλπάνι για να βγάλουμε το χυμό που έχει συγκρατήσει (πετάμε το στυμμένο τουλπάνι).
Ρίχνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα τη ζάχαρη, το λεμόνι και κλωναράκι βανίλιας, αφού το σχίσουμε κατά μήκος στη μέση με ένα μαχαίρι, ώστε οι σπόροι του να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα λιωμένα κυδώνια, ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην «πιάσει» το κυδώνι στον πάτο της κατσαρόλας. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν δέσει και πάρει ωραίο χρώμα. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα βάζοντας μέσα και ένα κομμάτι από το κλωναράκι βανίλιας.
Συμβουλές για την αποστείρωση και την κονσερβοποίηση
Για να αποστειρώσουμε βάζα, τα πλένουμε με καυτό νερό ή τα βουτάμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για μερικά δευτερόλεπτα, βγάζοντάς τα με μια κουτάλα. Τα τοποθετούμε ανάποδα μέσα σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει μια καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα κουζίνας (σιδερωμένη, ώστε να έχει αποστειρωθεί). Το ίδιο κάνουμε και με τα καπάκια. Βάζουμε το ταψί με τα βάζα στο φούρνο, στους 100°C για 15 λεπτά.
Όταν τα βγάλουμε προσέχουμε να μην πιάσουμε το εσωτερικό τους με βρώμικα χέρια ή εργαλεία. Καλύτερα να τα γεμίζουμε όσο είναι ζεστά και να είναι και η μαρμελάδα ή το γλυκό ζεστά. Τα γεμίζουμε μέχρι πάνω και κλείνουμε με το καπάκι σφιχτά.
Τέλος, τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα, δηλαδή να στηρίζονται στο καπάκι, και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει το περιεχόμενο. Αυτό βοηθάει να σφραγίσει το βάζο και να μην μπαίνει αέρας από το καπάκι. Πετυχαίνουμε λοιπόν να γίνει σωστά η κονσερβοποίηση, που σημαίνει ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τη μαρμελάδα ή το γλυκό για πολλούς μήνες εκτός ψυγείου, αρκεί να μην ανοίξουμε το βάζο.
Συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments