Για το γιορτινό #κρέας με #πιλάφι θα χρειαστούμε :
Υλικά για το κρέας για 4 άτομα 1 κιλό χοιρινό κρέας (σπάλα ) κομμένο σε μπουκιές
250 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα ή 1 κονσέρβα
3-4 πιπεριές διαφόρων χρωμάτων ή μόνο κόκκινες
1-2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο 2-3 κουταλιές σούπας
1 κουταλάκι του γλυκού Νοστιμιά maggi
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια να σoταριστούν αρχικά σε δυνατή θερμοκρασία για 1-2 λεπτά .
Υλικά για το κρέας για 4 άτομα 1 κιλό χοιρινό κρέας (σπάλα ) κομμένο σε μπουκιές
250 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα ή 1 κονσέρβα
3-4 πιπεριές διαφόρων χρωμάτων ή μόνο κόκκινες
1-2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο 2-3 κουταλιές σούπας
1 κουταλάκι του γλυκού Νοστιμιά maggi
αλάτι ,πιπέρι όσο εσείς προτιμάτε
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί άσπρο
Για το πιλάφι για 4 άτομα
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι ρύζι κίτρινο
3 ποτήρια νερό (ιδανικά ζωμός κότας)
αλάτι , πιπέρι κατά βούληση
χυμός μισού λεμονιού (προαιρετικά)
Οδηγίες
Σε ένα ξύλο κοπής ψιλοκόβουμε όλα μας τα λαχανικά .
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία (εστία 9 ) και αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά. (όχι όμως να κάψει το λάδι μας και να βγάζει καπνούς ).
Προσθέτουμε τις πιπεριές και κατόπιν χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο 6-7.
Θέλουμε τα λαχανικά μας να μαραθούν καλά χωρίς όμως να πάρουν χρώμα .
Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά να βγάλουν όλα τα υγρά τους .
Μετά τον χρόνο του σοταρίσματος προσθέτουμε και τα κομμάτια κρέατος! Αφήνουμε το κρέας να
ασπρίσει. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε νερό τόσο όσο να σκεπάζει το κρέας και βάζουμε σε μεσαία φωτιά να μαγειρευτεί και να ψηθεί το κρέας για 1.30 ώρα περίπου (εστία 7).
Τσιμπάμε το κρεατάκι μας με πιρούνι να δούμε αν είναι μαλακό . Αν χρειάζεται αφήνουμε λίγο ακόμα.
Για το πιλάφι
Ρίχνουμε και το ρύζι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό ,αλάτι και πιπέρι χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
Ενώ έχει ακόμα ζουμί το πιλάφι μας σβήνουμε την φωτιά (το αφήνουμε πάνω στο μάτι με σβηστή την εστία) βάζουμε μια καθαρή πετσέτα να σκεπάζει το πιλάφι και από πάνω το καπάκι της κατσαρόλας. (Όπως βλέπουμε παρακάτω στην φωτογραφία σε αυτό το στάδιο το ρύζι μας είναι έτοιμο να σβήσουμε την φωτιά και να το σκεπάσουμε )
Προσθέτουμε αν θέλουμε 1-2 λεπτά πριν σβήσουμε την φωτιά τον χυμό μισού λεμονιού .
Η πετσέτα θα απορροφήσει τους υδρατμούς θα φουσκώσει το πιλάφι μας και θα γίνει σπυρωτό! (αυτό θα χρειαστεί περίπου 15 λεπτά ).
Προσέχουμε το ρύζι μας να είναι εντελώς στεγνό, να μην έχει καθόλου υγρά. Αν το ρύζι μας έχει ακόμα υγρά σκεπάζουμε ξανά .
Αφού φουσκώσει το πιλάφι μας το βάζουμε σε φόρμα για να πάρει το σχήμα που θέλουμε .
Αφήνουμε μέσα στην φόρμα για 10 λεπτά και κατόπιν αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος .
Σερβίρουμε περιμετρικά και το κρέας με λίγο ζουμάκι.
Στολίζουμε με δεντρολίβανο και σερβίρουμε.
0 comments