Τα αγαπημένα μας μπισκοτάκια και σε νηστίσιμη εκδοχή! Νόστιμα τραγάνα από έξω και μαστιχωτά από μέσα . Μπισκότα που λιώνουν στο στόμα και θες και άλλο ...και άλλο....
Υλικά για 32 κομμάτια
1 κούπα σπορέλαιο 240 γρ ή ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη 240 γρ ή καστανή ζάχαρη
1 πορτοκάλι με τη φλούδα του πολτοποιημένο στο μούλτι
1 κ γ σόδα
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ κουβερτούρα
Οδηγίες
Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά .
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά. Ρίχνουμε τα υγρά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώνουμε με το χέρι μας (με γάντι). Ρίχνουμε και την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
Παίρνουμε με ένα κουτάλι ποσότητα ζύμης (μέγεθος καρυδιού) και τοποθετούμε στο ταψί (με απόσταση μεταξύ τους).
Φτιάχνουμε στρογγυλά μικρά μπαλάκια σαν καρύδια βγαίνουν 50 τεμ και τα βάζουμε αραιά σε δύο ταψιά του φούρνου .
Ψήνουμε στον αέρα (σε προθερμασμένο καλά φούρνο) 10 λεπτά 180 βαθμούς .
Στα 5 λεπτά αλλάζουμε τα ταψιά το κάτω πάνω δηλαδή .
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα μας φαίνονται μαλακά, δεν πρέπει να τα πειράξουμε,
αφήνουμε 5′ να σταθεροποιηθούν και μετά βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε σχάρα κατά προτίμηση να κρυώσουν εντελώς (αν και ζεστά είναι επίσης πολύ νόστιμα).
Μυστικά
1. Αν θέλετε σοκολατένια νηστίσιμα cookies θα αντικαταστήσετε μέρος του αλευριού με 30-50 γρ κακάο
2. Με την καστανή ζάχαρη γίνονται πιο μαστιχωτά ενώ με την κοινή ζάχαρη πιο τραγανά.
1. Αν θέλετε σοκολατένια νηστίσιμα cookies θα αντικαταστήσετε μέρος του αλευριού με 30-50 γρ κακάο
2. Με την καστανή ζάχαρη γίνονται πιο μαστιχωτά ενώ με την κοινή ζάχαρη πιο τραγανά.
3. Διατηρούνται σε μεταλλικό κουτί ή τάπερ. Όταν τα βγάλετε θα είναι μαλακά θα τα αφήσετε στο ταψί να κρυώσουν .
4. Αν τα φτιάξετε με κουβερτούρα γάλακτος είναι πολύ πιο νόστιμα , δεν πικρίζει το πορτοκάλι αλλα δεν είναι νηστίσιμα .
5. Αφήνουν μια ελαφριά σπιρτάδα με ολόκληρο το πορτοκάλι. Μπορείτε αν θέλετε να τρίψετε το πορτοκάλι (ξύσμα) και να το βράσετε 1-2 φορές από 5 λεπτά (από την ώρα βρασμού) κάθε φορά αλλάζοντας πάντα το νερό.
0 comments