Προζυμένιο δίχρωμο τσουρέκι φανταστικό! Τόσο αφράτο και με ίνες τόσο τρυφερό για μέρες!
Για το ασπρόμαυρο τσουρέκι θα χρειαστούμε :
1 κιλό αλεύρι
200 γρ. βούτυρο αγελάδας ή λάδι
200 - 250 γρ. ζάχαρη
80 γρ. μαγιά
4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 κ.γ μαστίχας κοπανισμένη
2 κ.γ μαχλέπι τριμμένο
¼ κ. γ αλάτι
1 βανίλια
3-5 κ.σ σκόνη κακάο
Ακόμα
1 αυγό για το άλειμμα των τσουρεκιών
220 γρ αμύγδαλα φιλέ προαιρετικά
Οδηγίες
Ετοιμάστε το προζύμι. Σε ένα μπολ βάλτε την μαγιά μισό ποτήρι χλιαρό νερό και 150 γρ αλεύρι. Ανακατέψτε με τα χέρια σας μέχρι να έχετε ένα πηκτό χυλό και αφήστε σε ζεστό μέρος.
Βάλτε στον κάδο του μίξερ 100 γρ. βούτυρο 220 γρ. ζάχαρη τα αυγά το γάλα τη μαστίχα το μαχλέπι και χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέστε στον κάδο και το προζύμι και ρίξτε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέστε και το βούτυρο μέσα στην ζύμη.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα τοιχώματα του μίξερ.
Ετοιμάστε το προζύμι. Σε ένα μπολ βάλτε την μαγιά μισό ποτήρι χλιαρό νερό και 150 γρ αλεύρι. Ανακατέψτε με τα χέρια σας μέχρι να έχετε ένα πηκτό χυλό και αφήστε σε ζεστό μέρος.
Βάλτε στον κάδο του μίξερ 100 γρ. βούτυρο 220 γρ. ζάχαρη τα αυγά το γάλα τη μαστίχα το μαχλέπι και χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα τοιχώματα του μίξερ.
Αδειάστε την ζύμη μέσα σε μια λεκάνη ,σκεπάστε με 2-3 πετσέτες και αφήστε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ή βάλτε στον φούρνο στους 40 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω για 1 ώρα Βγάλτε την ζύμη ζυμώστε για 2-3 λεπτά χωρίστε στην μέση.
Ρίξτε στην μισή ζύμη το κακάο (αν βλέπεται πως βάζοντας κακάο σκληραίνει η ζύμη σας βάλτε λάδι στα χέρια σας και ζυμώστε ξανά ) κατόπιν ξαναβάλετε στο φούρνο για άλλα 30 λεπτά.
Βγάλτε και κόψτε σε 9-10 μπαλίτσες ανάλογα το σχέδιο του τσουρεκιού που θέλετε να κάνετε.
0 comments