Πατατοπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού! | Aspas_recipes

Πατατοπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού!

patatopitakia-me-zymh-giaourtiou

Υλικά
    1 φλιτζάνι γιαούρτι (σε θερμοκρασία δωματίου),
    1 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα (300 ml)
    1 φακελάκι μαγιά
    1 φλιτζάνι ζεστό νερό (200 ml)
    1 αυγό
    2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
    1 κ.γ αλάτι
    7 ή 7 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μετράμε με  φλιτζάνι  200 ml)

Για τη γέμιση
    4-5 μεσαίου μεγέθους πατάτες
    2-3 κλωνάρια φρέσκο πράσινο κρεμμύδι
    Μαϊντανό
    Αλάτι
    Δυόσμο

Για το άλλειμα
    150 γραμμάρια βούτυρο


Οδηγίες

Αρχικά, για να ετοιμάσουμε τη γέμιση, 
ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και  τις κόβουμε σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά) και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέστε το νερό και το αλάτι και στη συνέχεια αφήστε το να βράσει.
Στη συνέχεια στραγγίζουμε και πολτοποιούμε τις πατάτες με ένα πιρούνι.
Προσθέστε τα ψιλοκομμένα φρέσκα πράσινα κρεμμύδια, τον δυόσμο και τον μαϊντανό και στη συνέχεια ανακατεύουμε.


patatopitakia-me-zymh-giaourtiou2

Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη, βάζουμε τα 4 φλιτζάνια αλεύρι  σε ένα βαθύ μπολ.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε και  το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που κολλάει λίγο. Ζυμώνουμε τη ζύμη 5-6 λεπτά .Λαδώνουμε τα χέρια μας με  λάδι και μαζεύουμε τη ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα (αν δεν έχουμε χρόνο, αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει στον θερμαινόμενο φούρνο στα 50)


patatopitakia-me-zymh-giaourtiou3

Κόβουμε κομμάτια μεγέθους πορτοκαλιού από τη ζύμη και τα κάνουμε μπαλίτσες.
Τα ανοίγουμε κατά μήκος και αλείφουμε το λιωμένο βούτυρο και τοποθετούμε λίγη γέμιση πατάτας.
Τυλίγουμε τη ζύμη και κόβουμε τη ζύμη σε πάχος 2 εκ.


patatopitakia-me-zymh-giaourtiou4

Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και στη συνέχεια αλείφουμε λιωμένο βούτυρο
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν   για 30 λεπτά .
Τέλος ψήνουμε τα πιτάκια στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν.


patatopitakia-me-zymh-giaourtiou5


0 comments