Νηστίσιμο babka γεμιστό με κανελοζάχαρη ή χαλβαδόκρεμα . Μαλaκό και αφράτο θα σας κάνει να το φτιάχνετε ξανά και ξανά .
Δείτε περισσότερες Συνταγές για νηστίσιμα γλυκά
Για το νηστίσιμο #babka θα χρειαστούμε :
Υλικά για το προζύμι
100 ml νερό (30 έως 40 βαθμούς)
9 γραμμάρια μαγιά
15 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
5 γραμμάρια ζάχαρη
Υλικά για την ζύμη
550 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
100-130 γραμμάρια ζάχαρη
150 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
100 ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
Υλικά
1) Γέμιση με καννελοζάχαρη για το ένα κομμάτι ζύμης
40 γραμμάρια φυτικό βούτυρο , λιωμένο και κρύο για το φύλλο (vioblog)
60 γραμμάρια Καστανή Ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη την κανέλα και το κορν φλάουρ.
2)Γέμιση με χαλβαδόκρεμα
100 γραμμάρια χαλβαδόκρεμα
(την βρίσκουμε σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς )
Υλικά για την επάλειψη
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
50 ml νερό
Οδηγίες για το προζύμι
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε καλά, με ένα σύρμα.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τον κάδο, για 20 λεπτά τουλάχιστον, για να ”ξυπνήσει” η μαγιά.
Οδηγίες για την ζύμη
Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και η μαγιά μας έχει αρχίσει να δουλεύει, ρίχνουμε μέσα στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά και με τον γάντζο ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, αφού γίνει ένα ελαστικό ζυμάρι, το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που πριν έχουμε αλευρώσει και ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 2 ίσα μέρη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι μας σε φύλλο .
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του ενός φύλλου με το κρύο βούτυρο και πασπαλίζουμε τα υλικά της γέμισης - κανελοζάχαρη .
Τυλίγουμε το κάθε φύλο σε ρολό και κόβουμε στην μέση . Πλέκουμε τα δυο κομμάτια μεταξύ τους.
Μπορούμε να βάλουμε διαφορετική γέμιση όπως εδώ το ένα κομμάτι ζύμης το αλείψαμε με χαλβαδόκρεμα. Κόβουμε και πάλι στην μέση και πλέκουμε τα δύο κομμάτια μεταξύ τους.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο κομμάτι ζύμης .
Τοποθετούμε την κάθε ζύμη σε φόρμα για κέικ 23 εκατοστών που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.
Αφού περάσει η μισή ώρα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι, το νερό με το μέλι.
Αφαιρούμε την πετσέτα από το #babka και με ένα πινέλο, το περνάμε απαλά με το νερόμελο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά, στην μεσαία σχάρα.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!
0 comments