Τσουρέκι στον αρτοπαρασκευαστή! | Aspas_recipes

Τσουρέκι στον αρτοπαρασκευαστή!

easter-bread-with-bread-maker

Τα πιο εύκολα και ξεκούραστα τσουρέκια που φτιάξατε ποτέ.  Αρωματικά, αφράτα, με ίνες και τόσο φρέσκα ακόμη και δέκα μέρες μετά. Ο αρτοπαρασκευαστής κάνει όλη τη δουλειά κι εσείς μόνο τα πλάθετε.

Δείτε περισσότερες Συνταγές για τσουρέκια 

easter-bread-with-bread-maker1

Δείτε τo video στο Youtube 

Για το τσουρέκι στον αρτοπαρασκευαστή θα χρειαστούμε :

Υλικά

125 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας

200 ml  γάλα 

200 γραμμάρια ζάχαρη

2-3 κόκκους μαστίχα με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη  αλέθουμε στο multi

1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

1/2 κουταλάκι του γλυκού  κακουλέ (προαιρετικά)

2 φακελάκια ξηρή μαγιά 16 γραμμαρίων σύνολο 

3 αυγά

625 γραμμάρια  αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις 

1 κρόκο αυγού + σταγόνες νερού  για άλειμμα

Αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

easter-bread-with-bread-maker3easter-bread-with-bread-maker4

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με το βούτυρο και την ζάχαρη να λιώσουν  και το ρίχνουμε στον αρτοπαρασκευαστή. Προσθέτουμε τα αυγά και τα μυρωδικά .
Την  μαστίχα που την έχουμε κοπανίσει στο γουδί ή πολτοποιούμε στο μούλτι με λίγη από τη ζάχαρη, το κακουλέ , το μαχλέπι,  τις μαγιές και τέλος το αλεύρι  .

Ρυθμίζουμε τον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα 8 και στην ένδειξη "dough " για ζύμωμα .  Αυτό το πρόγραμμα έχει διάρκεια μιάμιση ώρα. (1.30 θα γράφει στην ένδειξη της οθόνης )

easter-bread-with-bread-maker4

Όταν τελειώσει το πρόγραμμα αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα ακόμα μέσα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή για να συνεχίσει να φουσκώνει.

easter-bread-with-bread-maker5

Στη συνέχεια λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας , χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη και κάθε κομμάτι ζύμης σε 3 κομμάτια.

Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μικρά μπατούνια και αφήνουμε για 10 λεπτά σκεπασμένα.

Πλάθουμε κάθε μπαστούνι σε ένα μακρύ φυτίλι και  δίνουμε σχήμα στα τσουρέκια μας.

easter-bread-with-bread-maker6

Αν θέλουμε γεμίζουμε με σοκολάτα ή μαρμελάδα προσέχοντας να κλείσουμε καλά τις άκρες για να μη χυθεί στο ψήσιμο.  

Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί ή σε φορμα του κέικ για ομοόμορφο φούσκωμα που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος 1 ώρα ακόμη. 

easter-bread-with-bread-maker7

Μπορούμε να προθερμάνουμε  το φούρνο στους 50 βαθμούς  να βάλουμε  μέσα ένα φλιτζάνι με νερό και τις λαμαρίνες με τα τσουρέκια στο φούρνο. Φουσκώνουν μια χαρά και δεν ταλαιπωρούνται ενώ το φλιτζάνι με το νερό κρατά μια υγρασία που δε τα αφήνει να  ξεραθούν.

easter-bread-with-bread-maker7 easter-bread-with-bread-maker8

easter-bread-with-bread-maker9

Όταν φουσκώσουν, τα αλείφουμε με το αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο φιλέ, ή μαυροκούκι ή σουσάμι.

easter-bread-with-bread-maker10  easter-bread-with-bread-maker11

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις περίπου 30 - με 40 λεπτά να ροδοκοκκινήσουν καλά.

 easter-bread-with-bread-maker12

Αν δεν καταναλωθούν άμεσα τα κλείνουμε σε σακούλα για να μην ξεραθούν. Διατηρούνται δοκιμασμένα το λιγότερο έως δέκα ημέρες εξακολουθώντας να είναι το ίδιο αφράτα σαν την πρώτη μέρα.

Με τη δόση αυτή βγαίνουν 2 μεγάλα  τσουρέκια ή ένα μεγάλο και 5 μικρά (ατομικά).

  easter-bread-with-bread-maker13

easter-bread-with-bread-maker14

easter-bread-with-bread-maker15

Μυστικά!

Το βούτυρο απαραιτήτως να είναι λιωμένο. Αν το βάλετε χωρίς να είναι λιωμένο ακόμη κι αν είναι soft και το προσθέσετε σε κομματάκια δε θα έχετε καλό αποτέλεσμα.

easter-bread-with-bread-maker17

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments