Ροδοψημένη ολόκληρη τραγανή πανσέτα μόνο με αλάτι και μουστάρδα που δίνουν άρωμα και την απολαμβάνουμε αμέσως, πριν κρυώσει. Ένα φαγητό λουκούμι. Συνοδεύουμε με πιλάφι ή τηγανιτές πατάτες .
Για την πανσέτα φούρνου θα χρειαστούμε :
Υλικά για 6 άτομα
3 κιλά πανσέτα, χωρίς κόκαλο, με το δέρμα της (ενιαίο κομμάτι)
χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
2-3 κουταλιές σούπας μουστάρδα απαλή
Οδηγίες
Για να φτιάξουμε τραγανή ολόκληρη πανσέτα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις .
Κάνουμε μαλάξεις στην πανσέτα με το χοντρό αλάτι και λίγο ελαιόλαδο.
Αλείφουμε με ένα πινέλο όλο το κομμάτι κρέατος με μουστάρδα .
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς βάζουμε την πανσέτα σε ταψί με σχάρα για 10 λεπτά .(η πανσέτα να ακουμπάει στην σχάρα, από κάτω να είναι το ταψί να πέφτουν τα υγρά).
Μετά από 10 λεπτά χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε 2 κούπες νερό στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 2 -2,5 ώρες.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος μόλις κοκκινήσει το κρέας από την μια πλευρά το γυρνάμε με την βοήθεια 2 πιρουνιών και από την άλλη πλευρά.
Ανά διαστήματα ελέγχουμε μήπως χρειαστεί νερό το ταψί να μην μας καεί.
Λίγο πριν σβήσουμε τον φούρνο αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 220°C, ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι η πέτσα να γίνει τραγανή.
Η πανσέτα μας είναι ψημένη όταν βάζοντας ένα πιρούνι στο κέντρο της πανσέτας φτάνει με ευκολία στην άλλη πλευρά του κρέατος.
Αφήνουμε την πανσέτα για 10 λεπτά να σταθεί, και τη βάζουμε σε ξύλο κοπής.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την τραγανή πανσέτα. Απολαμβάνουμε αμέσως, όσο είναι ζουμερό το κρέας και κρατσανιστή η πέτσα.
0 comments