Τραγανά μουστοκούλουρα όλο άρωμα και γεύση αφού φτιάχνονται με μούστο. Τώρα που βγαίνει ο μούστος είναι ευκαιρία να τα φτιάξετε και να γεμίσει το σπίτι σας αρώματα .
Δείτε περισσότερες Συνταγές με μούστο
Για τα τραγανά #μουστοκούλουρα θα χρειαστούμε :
Υλικά για 50 κουλουράκια ανάλογα το σχήμα τους
250 ml μούστο κομμένο έτοιμο για χρήση
200 ml ελαιόλαδο ή 125 ml ελαιόλαδο + 125 ml σπορέλαιο
130 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού γλυκού σόδα μαγειρική
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
25 ml κονιάκ ή ρακή
500 - 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
---------------------------------
100 γραμμάρια σουσάμι καβουρντισμένο (προαιρετικά )
Οδηγίες
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το μούστο, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα
σύρμα.
Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε κι αυτά στο μπολ. Ανακατεύουμε
με σύρμα να ενωθούν.
Κοσκινίζουμε μαζί με το το αλεύρι , το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα του μούστου ανακατεύοντας με μια σπάτουλα στην αρχή και μετά με το χέρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 15 λεπτά .
Καβουρντίζουμε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να αλλάξει το χρώμα του προσέχοντας να μην μας καεί.
Δεν βάζουμε παραπάνω αλεύρι .
Βάζοντας παραπάνω αλεύρι στην ζύμη τα κουλουράκια θα μας βγουν σκληρά .
Αλείφουμε ελαφρά τα χέρια μας με ελαιόλαδο .
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα . Πλάθουμε δίνοντας σχήμα στρογγυλά ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα.
Βάζουμε το σουσάμι σε ένα μπολ, παίρνουμε ένα ένα τα κουλουράκια, τα βουτάμε αν θέλουμε στο σουσάμι και τα ξαναφήνουμε στη θέση τους.
Ψήνουμε τα κουλούρια στον αέρα για 35-40 περίπου λεπτά ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν όμορφα.
Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε σε μεταλλικά ή γυάλινα δοχεία.
0 comments