Μουσταλευριά με αλεύρι ή κόρν φλαουρ πεντανόστιμη !!! | Aspas_recipes

Μουσταλευριά με αλεύρι ή κόρν φλαουρ πεντανόστιμη !!!

Μουσταλευριά με αλεύρι ή κορν φλάουρ μια υπέροχη και νηστίσιμη συνταγή !

Ελαφρά ξινούτσικη, απολαυστική, καρυδάτη, απαλή σαν βρεφική τροφή. Το γλυκό-σύμβολο του τρύγου και του φθινοπώρου είναι απλό μεν αλλά με τόσο σύνθετη γευστική ταυτότητα!

Δείτε ακόμα    Μούστος  /    χαλβάς με αλεύρι     / χαλβάς 4-3-2-1

moustalevria-me-alevri1

Για την Μουσταλευριά με αλεύρι θα χρειαστούμε :

Υλικά 

1 λίτρο  μούστο

130 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Κανέλλα

Σουσάμι καβουρντισμένο (προαιρετικά)

Καρύδια 

moustalevria-me-corn-flour1

moustalevria-me-corn-flour2

Μουσταλευριά με κορν φλάουρ

Υλικά 

1.5 λίτρο μούστο σβησμένο 

120 γραμμάρια κόρν φλαουρ

Κανέλλα

Σουσάμι καβουρντισμένο (προαιρετικά)

Καρύδια 

moustalevria-me-corn-flour3

Οδηγίες 

Από τον μούστο κρατάμε το 1 ποτήρι στο οποίο διαλύουμε το αλεύρι (η 500 ml για να δυαλίσουμε το κορν φλαουρ)

moustalevria-me-alevri2

Βάζουμε τον υπόλοιπο μούστο σε κατσαρόλα .

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα  το μείγμα αλεύρι -κορν φλαουρ -μούστου και βράζουμε ώσπου να δέσει η μουσταλευριά. 

moustalevria-me-alevri3

Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με κανέλλα και σουσάμι  και καρύδια .

moustalevria-me-alevri4

Μυστικά

* Το «κόψιμο» του μούστου: Μούστος είναι ο χυμός που παίρνουμε από τα σταφύλια, ωστόσο δεν χρησιμοποιείται ως έχει στα γλυκά.

 Αν τον αφήσουμε ανεπεξέργαστο, θα «ζυμωθεί» και θα μετατραπεί σε κρασί. Γι’ αυτό θα πρέπει πρώτα να τον «κόψουμε», δηλαδή να διακόψουμε τον «βρασμό» του. 

Ή διαδικασία που ακολουθούμε για να γίνει αυτό βοηθάει επίσης στο να καθαρίσει ο μούστος από ξένες ουσίες, να γίνει διαυγής και να δέσει ελαφρώς. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούμε είτε κοσκινισμένη στάχτη από ξύλα είτε ασπρόχωμα. Διαλύουμε τη στάχτη μέσα στον μούστο (1 κουτ. σούπας στάχτη ανά 1 λίτρο μούστου) και αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα. 

moustalevria-me-corn-flour4

Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά: θα αρχίσει να φουσκώνει πολύ και να σχηματίζει αφρό, τον οποίο ξαφρίζουμε σχολαστικά. Μόλις σταματήσει να γίνεται αφρός και καθαρίσει ο μούστος, τον τραβάμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε ένα βράδυ να ηρεμήσει. 

Στο διάστημα αυτό θα καθίσουν στον πάτο όλες οι στερεές ουσίες. Την επόμενη μέρα τον σουρώνουμε από διπλό τουλπάνι ή από πολύ ψιλό σουρωτό, χωρίς να πάρουμε μαζί το κατακάθι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μία-δύο φορές, αν χρειαστεί. 

Ο μούστος σε αυτή τη φάση είναι έτοιμος για χρήση. Μπορούμε να τον διατηρήσουμε σε μπουκάλια στην κατάψυξη, για να έχουμε να φτιάχνουμε γλυκά όλο τον χρόνο. 

Καλή επιτυχία φίλοι μου!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments