Τσουρέκι πεντανόστιμο με ίνες . Αφράτο τσουρέκι σε στρογγυλή κουλούρα μπορούμε να βάλουμε και τα αυγά μας και να το προσφέρουμε σαν δωράκι το πάσχα στις γιαγιάδες των παιδιών μας ή στην δασκάλα στο σχολείο ή και στην νονά μας ακόμα.
Για το εύκολο #πασχαλινό #τσουρέκι χρειαζόμαστε :
Υλικά
Για την μαγιά
Φρέσκια μαγιά 60 γραμμ.
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1/3 κούπας χλιαρό νερό
8 κούπες αλεύρι 70% για τσουρέκια
¾ κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
2 κ.γλ. κοφτά μαχλέπι κοπανισμένο
Ενεργοποίηση μαγιάς: Διαλύουμε την μαγιά σε μπολ,
προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε
για 5-10’ να αφρίσει η επιφάνεια.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και
αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τα αποσύρουμε από τη
φωτιά.
Χτυπάμε σε μπόλ τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας το βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35° C.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το
μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
Ζυμώνουμε με το
γάντζο του μίξερ για 10’ μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να
σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι
απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.
Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο) και την μαζεύουμε από τον κάδο. Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά . Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο περίπου για 2 ώρες. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά τότε είναι έτοιμη.
Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο) και την μαζεύουμε από τον κάδο. Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά . Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο περίπου για 2 ώρες. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά τότε είναι έτοιμη.
Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη.
Ανάγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα μεγάλο φυτίλι Το κόβουμε στην μέση και το στριφογυρίζουμε . Ενώνουμε και κλείνουμε καλά τις άκρες σχηματίζοντας έτσι ένα στρογγυλό τσουρέκι .
Πλάθουμε 3 μεγάλα στρογγυλά τσουρέκια.
Τα
βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να
διπλασιαστούν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά
ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε
καλά με το διάλυμα.
Αφήνουμε για ακόμα 10’ να τεντώσουν καλά τα
τσουρέκια (με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε
αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C αντιστάσεις για 45’
περίπου ή στους 160° C αέρα για 45 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν καλά τα
τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
Και χωρίς τα αυγά και πάλι είναι τέλειο ! δοκιμάστε το !
Τέλεια πεντανόστιμη και εγγυημένη συνταγή .
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments