Υλικά
χρόνος 70’ Μερίδες 4
1 κιλό παντζάρια
μερικά τρυφερά φύλλα από σπανάκι
1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
Για τη σως
2 κ.σ. ξύδι
¾ φλυτζανιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τρώμε τα παντζάρια βραστά αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τη νοστιμιά του ψημένου στο φούρνο παντζαριού. Έτσι γίνονται κατακόκκινα και ολόγλυκα, σαν να τους έχεις προσθέσεις ζάχαρη. Αυτή και μόνο η λεπτομέρεια κάνει ξεχωριστή μια απλή σαλάτα με παντζάρια-και πολλές βιταμίνες!
Πλένουμε καλά τα παντζάρια και τα τυλίγουμε κάθε ένα σε αλουμινόχαρτο με μπόλικο αλάτι. Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς από μισή ως 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος. Τρυπάμε με πιρούνι για να δούμε αν ψήθηκαν.
Όταν είναι ακόμη ζεστά, με μια απαλή πίεση με τα δάχτυλα, φεύγει αμέσως η φλούδα τους. Τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Χτυπάμε καλά όλα μαζί τα υλικά για τη σως και όταν είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε μπολ, μαζί με τα παντζάρια. Τα αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα να μαριναριστούν.
Κόβουμε το σπανάκι στη σαλατιέρα, προσθέτουμε τα καρύδια και τα παντζάρια, ρίχνουμε τη σως και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Συνταγή της Ελένης Ψυχούλη
0 comments