Πετιμέζι από σταφύλια και Μούστος!! | Aspas_recipes

Πετιμέζι από σταφύλια και Μούστος!!

petimezi-apo-stafylia

Την εποχή του τρύγου, εξοικονομήστε μούστο και φτιάξτε το δικό σας πετιμέζι.

Συντηρείται πολλούς μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρασκευές.

Ιδανικό αντιβηχικό σιρόπι για παιδιά άλλα και για μεγάλους !


Υλικά Συνταγής

5 λίτρα μούστος

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα 

ή

1 κουταλιά σούπας  ασπριά (ασπρόχωμα)

Δείτε ακόμα Παραδοσιακές συνταγές -Τεχνικές 

 
Οδηγίες

Για να φτιάξουμε το πετιμέζι, πρέπει πρώτα να «κόψουμε» το μούστο. Βάζουμε το μούστο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε την σόδα  ή  το ασπρόχωμα .

Αφήνουμε να πάρει βράση (προσοχή γιατί φουσκώνει και χύνεται!). Σβήνουμε τη φωτιά. Στην επιφάνεια του μούστου έχει μαζευτεί ό,τι δεν χρειαζόμαστε.

Αφού κόψαμε το μούστο (στην ουσία κόψαμε το βρασμό του), αφαιρούμε με μια κουτάλα προσεκτικά ό,τι υπάρχει στην επιφάνειά του.

Τον αφήνουμε να σταθεί μέχρι την επόμενη ημέρα και να κατακάτσει το υγρό.
Θα χρειαστούμε πολύ ψιλό τουλπάνι διπλωμένο 3-4 φορές ή φίλτρο του καφέ (γαλλικού) με τούλι. 
 
petimezi-apo-stafylia1

Με προσοχή, χωρίς να αναταράξουμε το μούστο και φροντίζοντας να μείνουν τα κατακάθια στην κατσαρόλα, τον σουρώνουμε 2 φορές σε καθαρή κατσαρόλα.

Μέχρι εδώ η διαδικασία είναι ίδια για όλες τις παρασκευές. Με τον κομμένο μούστο, ο οποίος διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες και στην κατάψυξη για 3 μήνες, μπορούμε να φτιάξουμε μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, μουστόπιτα κ.λπ.

Για να κάνουμε το πετιμέζι, παίρνουμε τον κομμένο μούστο, αμέσως μόλις τον σουρώσουμε, και τον βάζουμε σε κατσαρόλα.

Τον αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο. Σιγοβράζουμε το μούστο για αρκετή ώρα, περίπου 1 ώρα και 30΄, ανάλογα με την ποσότητα, μέχρι η υφή του να είναι σαν αραιό σιρόπι. 

Αφού το ετοιμάσουμε, το διατηρούμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια εκτός ψυγείου για πολλούς μήνες.




Μπορούμε να το κάνουμε όσο πυκνό ή αραιό θέλουμε (αν το δέσουμε, δηλαδή το βράσουμε, πάρα πολύ, τότε μπορεί να ζαχαρώσει).

petimezi-apo-stafylia2
 

Μυστικά :


Αν πάρετε καλό μούστο, θα έχετε τέλειο πετιμέζι. Η αναλογία που χρειάζεστε εξαρτάται από το πόσο πετιμέζι θέλετε να φτιάξετε.

Να θυμάστε ότι χρησιμοποιώντας 5 λίτρα μούστο βγάλαμε περίπου 600-700 ml πετιμέζι .

 Συνταγή από την Αργυρώ 

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

 

0 comments