12 φέτες ψωμί του τοστ
1/2 φλ. τσαγιού αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα [ή ξηρούς καρπούς]
40 γρ. βούτυρο λιωμένο
1/3 φλ. τσαγιού [80ml] ρούμι ή λικέρ επιλογής σας
120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας κομμένη σε κομματάκια
1/2 φλ. τσαγιού γάλα
1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος + επιπλέον για σερβίρισμα
2 αυγά
1/2 φλ. τσαγιού [110 γρ.] ζάχαρη άχνη + επιπλέον για πασπάλισμα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψί περίπου 20×20 εκ., βάθους 4-5 εκ.
Αλείφετε με πινέλο όλες τις φέτες ψωμιού, από τη μια πλευρά τους με το βούτυρο.
Κόβετε μερικές φέτες ψωμιού στη μέση και τις τοποθετείτε όρθιες στα τοιχώματα του ταψιού χωρίς να προεξέχουν.
Κόβετε το υπόλοιπο ψωμί περιμετρικά για να χωράει στη βάση του ταψιού. Στρώνετε αρχικά μια στρώση ψωμιού στη βάση, σκορπάτε από πάνω τα ψιλοκομμένα φρούτα [εναλλακτικά ξηρούς καρπούς], από πάνω άλλη μια στρώση με ψωμί του τοστ και τα περιχύνετε παντού με το λικέρ ή το ρούμι.
Σε μια κατσαρολίτσα τοποθετείτε το γάλα, τη κρέμα γάλακτος και τα κομματάκια σοκολάτας και τα σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
Βάζετε σε ένα μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε να ενσωματωθούν καλά. Μόλις μισοκυρώσει το μείγμα σοκολάτας το ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Περιχύνετε το ψωμί στο ταψί με το σοκολατένιο μείγμα και το αφήνετε να “σταθεί” για 10 λ.
Σε μια κατσαρολίτσα τοποθετείτε το γάλα, τη κρέμα γάλακτος και τα κομματάκια σοκολάτας και τα σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
Βάζετε σε ένα μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε να ενσωματωθούν καλά. Μόλις μισοκυρώσει το μείγμα σοκολάτας το ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Περιχύνετε το ψωμί στο ταψί με το σοκολατένιο μείγμα και το αφήνετε να “σταθεί” για 10 λ.
Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35 λ [το μείγμα θα είναι ελαφρώς υγρό], το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να “σταθεί” 5 λ.
Πασπαλίζετε τη πουτίγκα με ζάχαρη άχνη και την σερβίρετε περιχυμένη [προαιρετικά] με λίγη κρέμα γάλακτος.
πηγή sintayes.gr
πηγή sintayes.gr
0 comments