Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Η απόλυτη βασιλόπιτα της Αργυρώς!


«Η Βασιλόπιτα μου, που τη λατρεύω, πέρασε από γιαγιά σε μαμά και από εκεί στα χέρια μου, για να την μοιραστώ μαζί σας. Συνταγή πραγματικά μοναδική, αξεπέραστη στη γεύση και με σεβασμό στην παράδοση, που για μένα σημαίνει το ξεκίνημα της νέας χρονιάς με τα υλικά της να συμβολίζουν την αφθονία, τους καλούς οιωνούς και την τύχη που θα φέρει η νέα χρονιά», λέει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά Συνταγής

    500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    5 αυγά χωρισμένα
    1 πρέζα αλάτι
    400 γρ. ζάχαρη
    250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
    1 κοφτό κ.γ. κανέλα
    1/2 κ.γ. γαρίφαλο
    2 βανίλιες
    ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

    120 γρ. χυμό πορτοκάλι
    1/2 κ.γ. σόδα
    120 γρ. γάλα
    80 γρ. κονιάκ
    200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
    άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση


Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160 ºC. Όμως ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30 ή 32 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.

Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα σε μεσαία ταχύτητα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα. Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί. Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμη.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αχνίζουμε με άχνη.


παρακολουθειστε το βίντεο 



 πηγή και φώτο antenna.gr

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Εκπληκτική κρητική μπουγάτσα με ξινή μυζήθρα!



Εδώ στο Ηράκλειο τα μαγαζιά που τις πουλάνε βρίσκονται στην πιο περίοπτη θέση της πόλης, στην κεντρική πλατεία των Λιονταριών. Είναι καταστήματα που φέρουν ιστορία πολλών χρόνων και διάσημοι σεφ από όλο τον κόσμο τα έχουν επισκεφτεί. Μια παράδοση θέλει να δοκιμάζουμε αυτό το γλυκό μόλις μπει ο νέος χρόνος, τα ξημερώματα, μετά το ξενύχτι όλοι μαζευόμαστε στο κέντρο για να την προμηθευτούμε και γεμίζει με υπαίθριους πάγκους που την πουλάνε γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη. Ακόμα στις εθνικές εορτές μετά την παρέλαση όλοι πηγαίνουμε στα γνωστά μαγαζιά για να τις απολαύσουμε.

Πολύ εύκολη στην παρασκευή της αξίζει να την δοκιμάσουμε. Εγώ την γεμίζω με ξινή μυζήθρα αναμεμιγμένη με μπεσαμέλ μέσα σε ένα φάκελο τραγανού φύλλου που από πάνω γεμίζει η κρυσταλλική ζάχαρη και η κανέλα προσθέτοντας το άρωμα και την γεύση της.

 
Εκπληκτική κρηική μπουγάτσα με ξινή μυζήθρα!

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
50 ΛΕΠΤΑ


Υλικά
4 φύλλα μπακλαβά
80 – 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
200 γρ. ξινή μυζήθρα
 ζάχαρη, για πασπάλισμα (προαιρετικό)
κανέλα, για πασπάλισμα (προαιρετικό)


Για τη μπεσαμέλ:
2 κ. σ. βούτυρο
27 γρ. αλεύρι
250 ml γάλα, χλιαρό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να φτιάξω τη μπεσαμέλ βάζω σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω με σύρμα συνεχώς να διαλυθεί και να γίνει μια πηχτή κρέμα. Αφήνω για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να σκουρύνει το χρώμα της.
Τότε κατεβάζω από τη φωτιά, το αφήνω να κρυώσει λίγο και προσθέτω το χλιαρό γάλα ανακινώντας με το σύρμα. Την ξαναβάζω στη φωτιά μέχρι να σφίξει και να γίνει η μπεσαμέλ σαν  κρέμα.
Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω την ξινή μυζήθρα μέσα ενσωματώνοντας την με τη μπεσαμέλ.
Σε λεία επιφάνεια απλώνω το πρώτο φύλλο μπακλαβά, το βουτυρώνω (με λιωμένο βούτυρο) με ένα πινέλο καλά, τοποθετώ από πάνω το δεύτερο φύλλο, βουτυρώνω πάλι, το ίδιο και με το τρίτο φύλλο. Το τέταρτο φύλλο, βουτυρώνω το μισό, το διπλώνω στη μέση, βουτυρώνω πάλι το μισό και το ξαναδιπλώνω στη μέση.
Το βάζω στην μέση, πάνω από τα τρία φύλλα βουτυρώνω πάλι την επιφάνεια του και απλώνω εκεί το μίγμα του τυριού.
Διπλώνω την δεξιά άκρη των φύλλων μέχρι τη γέμιση, το ίδιο και την αριστερή πλευρά και βουτυρώνω την επιφάνεια τους. Κλείνω το πάνω και το κάτω μέρος των φύλλων προς την γέμιση, σαν φάκελο και απλώνω βούτυρο.
Την αναποδογυρίζω πάνω σε ένα ταψί, περνάω με βούτυρο το πάνω μέρος και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Τοποθετώ στην κατώτερη σχάρα το ταψί και αφήνω για 25 – 30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα το φύλλο.
Βγάζω από το φούρνο και αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει. Με τη βοήθεια σπάτουλας την μεταφέρω πάνω σε επιφάνεια κοπής και με κοφτερό μαχαίρι την κόβω σταυρωτά στη μέση δημιουργώντας τέσσερεις μερίδες.
Κόβω την κάθε μερίδα σε τέσσερα οριζόντια και τέσσερα κάθετα τμήματα και μεταφέρω με σπάτουλα στο πιάτο. Τέλος ραντίζω με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ!


Ευχαριστούμε θερμά το blog  .paxxi.gr για την συνταγή και τις φωτογραφίες.

Βίντεο μπορείτε να δείτε εδώ




Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Οι καλύτερες σφακιανές πίτες που δοκιμασαμε!


ΥΛΙΚΑ

250 γρ ξινή μυζήθρα
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 ml ρακί
120 ml νερό
1 ΚΣ ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ αναμιγνύω το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά προσθέτω το αλεύρι. Ζυμώνω και χωρίζω το μίγμα στα έξι.


Με την ξινή μυζήθρα φτιάχνω έξι μπάλες.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω το ένα τμήμα ζύμης στρογγυλό, τοποθετώ την μπάλα της ξινής μυζήθρας στη μέση και κλείνω τυλίγοντας το με τη ζύμη.
Το ανοίγω ξανά με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα.


Συνεχίζω όμοια με όλη τη ζύμη και τις μυζήθρες.
Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το τηγάνι και βάζω μια μια τις πίτες, ψήνοντας τες και από τις δύο πλευρές.


Σερβίρω ζεστή ή κρύα με μέλι.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!

                                            
Δείτε το βίντεο



πηγή κια φώτο από εδώ .paxxi.gr