Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

Χταπόδι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκι: Συνταγή βήμα-βήμα


 Αν υπάρχει ένας τρόπος να φάνε τα παιδιά θαλασσινά, αυτός είναι το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Προμηθευτείτε λοιπόν τα απαραίτητα και σήμερα κιόλας μαγειρέψτε το θαλασσινό πιάτο που ικανοποιεί τους μακαρονάδες! Δείτε πώς να φτιάξετε κρασάτο χταποδάκι με κοφτά μακαρόνια, στην αναλυτική συνταγή με όλες τις οδηγίες βήμα-βήμα σε φωτογραφίες.



Υλικά

1 κιλό χταπόδι νωπό

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμἐνο

2-3 σκελίδες σκόρδο

3/4 κούπας ελαιόλαδο

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 σφηνάκι ξίδι

3 δαφνόφυλλα

200 γρ. σπιτική σάλτσα ντομάτας

300 γρ. κοφτό μακαρονάκι η κοχύλια

Αλάτι/ Πιπέρι

Οδηγίες

 
Βήμα 1ο
Ζεστάνετε μια άδεια κατσαρόλα και μόλις κάψει, προσθέστε το χταπόδι. Σε 1 λεπτό, πάρτε 2 πιρούνια και προσεκτικά γυρίστε το χταπόδι από την άλλη και σκεπάστε με το καπάκι. Αφήστε το για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά για να βγάλει τα υγρά του.

Μετά, σουρώστε το ζουμί από την κατσαρόλα σε ένα μικρό μπολ και αφήστε το στην άκρη. 




Βήμα 2ο
Πάρτε το χταπόδι και όσο είναι ζεστό ξεπλύνετέ το με αρκετό νερό και κόψτε τα πλοκάμια.




Βήμα 3ο
Αφαιρέστε το δέρμα κάτω από τις βεντούζες, όπως δείχνει η φωτογραφία. Αυτό το κομμάτι συνήθως είναι σκληρό, γι΄αυτό αξίζει τον επιπλέον κόπο να το αφαιρέσουμε.



Βήμα 4ο
Μετά κόψτε τα σε μικρά κομμάτια -περίπου τριών εκατοστών- και αφήστε τα στην άκρη.



Βήμα 5ο
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι και τσιγαρίστε ελαφρά το κρεμμύδι, μετά προσθέστε το σκόρδο και ρίξτε το χταπόδι με τα υπόλοιπα υλικά (ξίδι, δάφνη, κρασί και σάλτσα ντομάτας) μαζί με το ζουμί που σουρώσατε.

Χαμηλώστε στο 3 (με μέγιστο το 9) και αφήστε το να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει -μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου ανάλογα με την ένταση του κάθε φούρνου και την ποσότητα του χταποδιού!



Βήμα 6ο

Σε μια ξεχωριστή κατσαρόλα, βράστε τα μακαρόνια για 5-8 λεπτά και προσθέστε τα στο φαγητό αφού έχει μαγειρευτεί.

Ανακατέψτε καλά, κλείστε το καπάκι και αφήστε για επιπλέον 5 λεπτά εκτός φωτιάς για να τελειώσουν το βράσιμό τους μέσα στην σάλτσα!




Το κρασάτο χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι σερβίρεται ζεστό. Καλή επιτυχία!

πηγή και φώτο από εδώ greekmamachef.

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Συνταγή για παιδιά και για νηστεία- Κοκκινιστοι ρεβιθοκεφτεδες


Υλικά
600-700 γρ. ρεβίθια βρασμένα
Λίγο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένο
½ κ. γλ. κύμινο
1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Λίγος φρέσκος μαϊντανός , ψιλοκομμένος
Αλάτι/ Πιπέρι


Για τη σάλτσα ντομάτας

½ φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι σέλινο, ψιλοκομμένο
400-450 γρ. ντοματάκια, ψιλοκομμένο
½ κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι/ Πιπέρι

Εκτέλεση

Πολτοποιήστε τα ρεβίθια στο μπλέντερ και προσθέστε αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, κύμινο, λίγο ελαιόλαδο και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίστε το χτύπημα λίγο ακόμη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάλτε το μείγμα σε βαθύ σκεύος, προσθέστε το μαϊντανό και αφήστε το να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, πλάστε κεφτεδάκια, τηγανίστε τα σε καυτό λάδι και «περάστε» τα από απορροφητικό χαρτί.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Σοτάρετε σε ζεστό λάδι το κρεμμύδι και το σέλινο και στη συνέχεια, βάλτε στο κατσαρολάκι τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και ένα φλιτζάνι νερό. Βράστε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και ρίξτε μέσα τους ρεβιθοκεφτέδες. Αφήστε τα όλα μαζί να πάρουν μία, δύο βράσεις και το φαγητό σας είναι έτοιμο.
Μπορείτε να σερβίρετε με ριζάκι ή μακαρόνια.


Πηγή: icookgreek.com