Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

Γαλατόπιτα με άρωμα λεμονιού του Βασίλη Καλλίδη


Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 20 λεπτά


ΥΛΙΚΑ (για ένα μέτριο ταψί):
500 γρ.  αλεύρι σκληρό, για το φύλλο
1 ½ φλ. χλιαρό νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο, για τη ζύμη
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
λίγη κανέλα

Για τη γέμιση:
2 lt. γάλα
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. κορν φλάουρ
1/2 πακέτο βιταμ με βούτυρο
6 αβγά
2 φλ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
 


Οδηγίες
Βάζουμε το αλεύρι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι σε ένα λεκανάκι και αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα δυνατά, μέχρι να γίνει η ζύμη λεία. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Χωρίζουμε την ζύμη στα τρία και πασπαλίζουμε τα ζυμαράκια με άφθονο αλεύρι. Πιέζουμε το κάθε κομμάτι με τα χέρια μας και ανοίγουμε σε μικρά φύλλα με τη βέργα, λίγο μεγαλύτερα από το ταψί. Βράζουμε σε  μία κατσαρόλα το μισό γάλα μαζί με τη ζάχαρη,  πάνω από μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Στο άλλο μισό γάλα προσθέτουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το δεύτερο μίγμα στο καυτό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Μόλις δέσει η κρέμα τη βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και λίγο μετά  το βιταμ, κομμένο σε κομματάκια  και ανακατεύουμε απαλά.
Μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο βιταμ με βούτυρο και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα δύο φύλλα.
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί, γυρίζουμε τα φύλλα λίγο προς τα μέσα, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ζάχαρη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά. Μόλις γίνει χλιαρή η γαλατόπιτα, την πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα κανέλα.


πηγή και φώτο  από εδώ  .alphatv.gr

2 σχόλια :

  1. Ειναι απο αυτες τις συνταγες που σου θυμιζουν παιδικα χρονια! Φτιαχνω αντιστοιχη και με σιροπι πορτοκαλιου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε θερμά για το σχόλιο!

      Διαγραφή

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο!