Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015

Αφράτα ψωμάκια φούρνου


Υλικά

230 ml γάλα
40 γρ ζάχαρη άχνη
1 αυγό
450 γρ αλεύρι
20 γραμμάρια νωπής μαγιάς
100  γρ μαλακό βούτυρο
μια πρέζα αλάτι


 Οδηγίες

Χτυπάμε το αυγό με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε  σε ένα πλαστικό μπολ: το αυγό, ζάχαρη, γάλα και αλάτι. Αναμείξτε τα πάντα.
Ανακατέψτε την μαγιά  στο μείγμα, το μισό αλεύρι και  αρχίστε το ζύμωμα με το χέρι.

Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο  σε μικρά κομμάτια, συνεχίζοντας  να ζυμώνουμε μέχρι  να  ενσωματώθει .

Όταν όλο το βούτυρο έχει  καλά ενσωματωθεί προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι  και  συνεχίζοντας να ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι λαμπερή, λεία, ελαστική .

 
Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια  και ζυμώνετε μέχρι να κολλήσει πάνω στα χέρια. (Αν χρειαστεί προσθέστε περισσότερο αλεύρι, αλλά μην το παρακάνετε, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή)
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύψτε με ένα υγρό πανί και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για  περίπου 2 ώρες  (πρέπει να διπλασιάστει σε όγκο).

Σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοιξτε την ζύμη σε φύλλο. Κόψτε στρογγυλα κομμάτια με ένα ποτήρι και κάντε την τρύπα στην μέση με ένα καπάκι από πλαστικό μπουκάλι.


Τοποθετήστε τα ψωμάκια  σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε να φουσκώσει πάλι για  περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος . Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C και ψήνετε τα ψωμάκια για περίπου 15-20 λεπτά
.

πηγή και φώτο από εδώ


Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

Φανταστικές πατατοκροκέτες !


 Υλικά για 25-30 κροκέτες

1 κιλό πατάτες

200 γρ edam, gouda , mozzarella

2 κρόκους αυγών

2 αυγά

100 γρ τριμμένη παρμεζάνα

Μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Τριμμένη φρυγανιά

λάδι για το τηγάνισμα

Αλάτι

Πιπέρι

 Οδηγίες

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους. Αφήνουμε λόγο να κρυώσουν και πολτοποιούμε .



 Προσθέστε το τριμμένο τυρί παρμεζάνα και δύο κρόκους αυγών, το αλάτι το πιπέρι και  το μοσχοκάρυδο για γεύση. Προσθέστε μία ή δύο κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά στο μείγμα, εάν είναι πολύ υγρό.




 
Κόβουμε το τυρί σε κύβους . Πλάθουμε τις κροκέτες τοποθετούμε  σε κάθε μια κροκέτα  ένα κύβο του τυριού, και στη συνέχεια το περνάμε από το χτυπημένο αυγό και την τριμμένη φρυγανιά.

Τηγανίζουμε σε λάδι , στη συνέχεια στραγγίζουμε  σε χαρτί κουζίνας .


πηγή και φώτο συνταγής