Πεντανόστιμοι Κουραμπιέδες γαλαξιδιώτικοι από την Αργυρώ !


Υλικά συνταγής

100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

500 γραμμάρια Ήπειρος Βούτυρο Γάλακτος (Λιωμένο)

2 κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου

1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου

2 βανίλιες ή 1 κουταλάκι του υγρού υγρή βανίλια

70 γραμμάρια κονιάκ

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική

125-250 γραμμάρια καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο

850 γραμμάρια  αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (περίπου, ίσως να μην το σηκώσει όλο)

Για το άχνισμα

1 κιλό ζάχαρη άχνη

2 βανίλιες

Οδηγίες
Τα αβγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 

Η άχνη και το αλεύρι να είναι κοσκινισμένα.

Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε 10’ στους 200ºC να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Την χοντροκόβουμε. 

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάμε για 10’ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα. 

Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα, καθώς και το αυγό. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κουταλιές σούπας από το αλεύρι για να μην κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ.

Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό, τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Εγώ τους φτιάχνω μικρούς .Τους ψήνουμε στους 170ºC στον αέρα για περίπου 35’ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 5’ να κρυώσουν.

Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη με την βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει στρώση). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.

Οδηγίες για μοναδικούς κουραμπιέδες:

1) Το βούτυρο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ παγωμένο ούτε πολύ μαλακό. Να θυμάστε ότι χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με η ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν σαντιγί (αφράτη κρέμα).

 Να ξύνετε τα πλαϊνά του μίξερ με σπάτουλα για να γίνεται πιο σωστά η ανάμειξη των υλικών.

2) Από την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ το μείγμα. Όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τόσο πιο σκληρό θα είναι το αποτέλεσμα.

3) Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη, όχι σφιχτή. Επίσης θέλουν καλό ψήσιμο. Όταν ροδίσουν ελαφρά και σκάσουν οι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι.

4) Μην ακουμπάτε τον έναν κουραμπιέ πάνω στον άλλο όσο είναι ζεστοί γιατί θα νοτίσουν με την θερμοκρασία.

5) Αφήστε τους σειρά σειρά απλωτά να κρυώσουν και μετά τοποθετήστε τους σε πιατέλα τον ένα πάνω στον άλλο.


Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 






0 comments