Τσουρέκι στον αρτοπαρασκευαστή!

tsoureki-ston-artoparaskeyasth

Τα πιο εύκολα και ξεκούραστα τσουρέκια που φτιάξατε ποτέ.  Αρωματικά, αφράτα, με ίνες και τόσο φρέσκα ακόμη και δέκα μέρες μετά. Ο αρτοπαρασκευαστής κάνει όλη τη δουλειά κι εσείς μόνο τα πλάθετε.

Δείτε περισσότερες Συνταγές για τσουρέκια 


tsoureki-ston-artoparaskeyasth2

Για το τσουρέκι στον αρτοπαρασκευαστή θα χρειαστούμε :

Υλικά

125 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος

1 ποτήρι γάλα (200 ml)

200 γραμμάρια ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα

1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

1/2 κουταλάκι του γλυκού  κακουλέ (προαιρετικά)

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

3 αυγά

625 γραμμάρια  αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις 

1 αυγό για άλειμμα

tsoureki-ston-artoparaskeyasth3

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με το βούτυρο και την ζάχαρη να λιώσουν  και το ρίχνουμε στον αρτοπαρασκευαστή. Προσθέτουμε τη μαστίχα που την έχουμε κοπανίσει στο γουδί ή στο μούλτι με λίγη από τη ζάχαρη. Και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αλεύρι, μαγιά, αυγά, μαχλέπι και το κακουλέ . 

Ρυθμίζουμε τον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ζύμωμα και φούσκωμα.  Αυτό το πρόγραμμα έχει διάρκεια μιάμιση ώρα.

tsoureki-ston-artoparaskeyasth4

Όταν τελειώσει αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα μέσα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή για να συνεχίσει να φουσκώνει.

tsoureki-ston-artoparaskeyasth5

Στη συνέχεια λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και πλάθουμε τα τσουρέκια μας στο σχήμα που επιθυμούμε. 

tsoureki-ston-artoparaskeyasth6

Αν θέλουμε γεμίζουμε με σοκολάτα ή μαρμελάδα προσέχοντας να κλείσουμε καλά τις άκρες για να μη χυθεί στο ψήσιμο.  

Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος 1 ώρα ακόμη. 

tsoureki-ston-artoparaskeyasth5

Μπορούμε να προθερμάνουμε  το φούρνο στους 50 βαθμούς  να βάλουμε  μέσα ένα φλιτζάνι με νερό και τις λαμαρίνες με τα τσουρέκια στο φούρνο. Φουσκώνουν μια χαρά και δεν ταλαιπωρούνται ενώ το φλιτζάνι με το νερό κρατά μια υγρασία που δε τα αφήνει να  ξεραθούν.

tsoureki-ston-artoparaskeyasth6 tsoureki-ston-artoparaskeyasth7

tsoureki-ston-artoparaskeyasth8

Όταν φουσκώσουν, τα αλείφουμε με το αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο φιλέ, ή μαυροκούκι ή σουσάμι.

tsoureki-ston-artoparaskeyasth9  tsoureki-ston-artoparaskeyasth10

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς περίπου 30 - με 40 λεπτά να ροδοκοκκινήσουν καλά.

 tsoureki-ston-artoparaskeyasth15

Αν δεν καταναλωθούν άμεσα τα κλείνουμε σε σακούλα για να μην ξεραθούν. Διατηρούνται δοκιμασμένα το λιγότερο έως δέκα ημέρες εξακολουθώντας να είναι το ίδιο αφράτα σαν την πρώτη μέρα.

Με τη δόση αυτή βγαίνουν 2 μεγάλα  τσουρέκια ή ένα μεγάλο και 5 μικρά (ατομικά).

  tsoureki-ston-artoparaskeyasth11

tsoureki-ston-artoparaskeyasth13


tsoyreki-ston-srtoparaskeyasth14
Μυστικά!

Το βούτυρο απαραιτήτως να είναι λιωμένο. Αν το βάλετε χωρίς να είναι λιωμένο ακόμη κι αν είναι soft και το προσθέσετε σε κομματάκια δε θα έχετε καλό αποτέλεσμα.


Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 





0 comments