Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Τσουρέκι στον αρτοπαρασκευαστή!


Tα πιο εύκολα και ξεκούραστα τσουρέκια που φτιάξατε ποτέ.  Αρωματικά, αφράτα, με ίνες και τόσο φρέσκα ακόμη και δέκα μέρες μετά. Ο αρτοπαρασκευαστής κάνει όλη τη δουλειά κι εσείς μόνο τα πλάθετε.

Υλικά

125 γρ.βούτυρο φρέσκο
1 ποτήρι γάλα (200 ml)
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ.μαστίχα
1 κ.γλ. μαχλέπι
1/2 κ. γλ. κακουλέ (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. αλάτι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
3 αυγά
625 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
1 αυγό για άλειμμα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με το βούτυρο να λιώσει και το ρίχνουμε στον αρτοπαρασκευαστή. Προσθέτουμε τη μαστίχα που την έχουμε κοπανίσει στο γουδί ή στο μούλτι με λίγη από τη ζάχαρη. Και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι, μαγιά, αυγά, μαχλέπι. (Με τη σειρά που αναγράφονται για να μην έρθει το αλάτι απευθείας σε επαφή με τη μαγιά)

Ρυθμίζουμε τον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ζύμωμα και φούσκωμα.  Αυτό το πρόγραμμα έχει διάρκεια μιάμιση ώρα.
Όταν τελειώσει αφήνουμε τη ζυμή για μισή ώρα μέσα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή για να συνεχίσει να φουσκώνει.

Στη συνέχεια λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και πλάθουμε τα τσουρέκια μας στο σχήμα που επιθυμούμε. 

Αν θέλουμε γεμίζουμε με σοκολάτα ή μαρμελάδα προσέχοντας να κλείσουμε καλά τις άκρες για να μη χυθεί στο ψήσιμο.  Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος 1 ώρα ακόμη. 

Συνήθως προθερμαίνω το φούρνο στους 50 βαθμούς βάζω μέσα ένα φλιτζάνι με νερό και τις λαμαρίνες με τα τσουρέκια στο φούρνο. Φουσκώνουν μια χαρά και δεν ταλαιπωρούνται ενώ το φλιτζάνι με το νερό κρατά μια υγρασία που δε τα αφήνει να  ξεραθούν.

Όταν φουσκώσουν, τα αλείφουμε με το αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο φιλέ, ή μαυροκούκι ή σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς περίπου 30
με 40 λεπτά να ροδοκοκκινήσουν καλά.

Αν δεν καταναλωθούν άμεσα τα κλείνουμε σε σακούλα για να μην ξεραθούν. Διατηρούνται δοκιμασμένα το λιγότερο έως δέκα ημέρες εξακολουθώντας να είναι το ίδιο αφράτα σαν την πρώτη μέρα.

Με τη δόση αυτή βγαίνουν τρία μεγάλα τσουρέκια ή ένα μεγάλο και 5 μικρά (ατομικά).

Το βούτυρο απαραιτήτως να είναι λιωμένο. Αν το βάλετε χωρίς να είναι λιωμένο ακόμη κι αν είναι soft και το προσθέσετε σε κομματάκια δε θα έχετε καλό αποτέλεσμα.

πηγή και φώτο από εδώ delicieuses.forumotion.net




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο!