Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρούλα !


Υλικά
250 γρ. βούτυρο ροδάμι λιωμένο χλιαρό
6 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. χλιαρό γάλα

Στερεά υλικά

1/2 κ.γ. αλάτι
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
2 φακελάκια μαγιά
140 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες

Γέμιση
2-3 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ και 2 κ..σ νερό
1 φλ. σταφίδες ξανθές Κρήτης
3/4 φλ. κοντιτα κίτρινων φρούτων ή ψιλοκομμένα κίτρινα γλυκά κουταλιού
1/4 κ.γ. ξύσμα λεμόνι
1/2 κ.γ. ξύσμα περγαμόντο ή πορτοκάλι
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.σ. κρύο βούτυρο για το ψήσιμο

Εκτέλεση
Για τη γέμιση

Βάζουμε τις σταφίδες σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με ρούμι ή κονιάκ και νερό. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν και να φουσκώσουν, αφού κρυώσουν τελείως. Στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά να τραβήξει την υγρασία τους. Τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε την κοντίτα κίτρινων φρούτων, το ξύσμα λεμόνι και περγαμόντο, περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Τα προσθέτουμε στη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμά της.

Για τη Βασιλόπιτα
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε μπολ, το βούτυρο, τα αβγά, το γάλα και την υγρή βανίλια, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε για 1'-2' σε χαμηλή ταχύτητα και δυναμώνουμε το μίξερ στο δυνατό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 8'-10' μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό. Σαν μεγάλη τσίχλα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τα δάχτυλά μας και πιάνουμε τη ζύμη. Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Αν θέλουμε η ζύμη να φουσκώσει γρήγορα τη βάζουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για μία ώρα και λίγα λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εναλλακτικά, αν έχουμε χρονικό περιθώριο αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη καλά στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου γύρω στις 15 ώρες μέχρι να πάρει τρεις φορές τον όγκο της. Βουτάμε τα χέρια σε λίγο βούτυρο και αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. 
Την πατάμε να ξεφουσκώσει. Προσθέτουμε τη γέμιση. 

Ζυμώνουμε τη ζύμη να πάρει μέσα όλα τα υλικά. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στον κάδο του μίξερ, να ρίξουμε δηλαδή τη γέμιση μέσα τη ζύμη και να προσθέσουμε τη γέμιση. Με το γάντζο ζυμώματος ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ρουφήξει η ζύμη όλα τα υλικά. Πιάνουμε τη ζύμη και τη φορμάρουμε σε μπάλα. Όλες οι ενώσεις πρέπει να είναι προς τα κάτω και και η πάνω πλευρά που θα βλέπουμε να είναι λεία και φουκωτή.

Βουτυρώνουμε βαθύ ταψί 30 ή 32 εκ. και το ντύνουμε με λαδόκολλα. Κόβουμε λωρίδες λαδόκολλα και τις κολλάμε περιμετρικά στα τοιχώματα του ταψιού. Η ζύμη πρέπει να καλύπτει το σκεύος μέχρι τη μέση για να έχει περιθώριο να σηκωθεί στο φούσκωμα. Αλλιώς θα χυθεί έξω στο ψήσιμο. Ακουμπάμε τη ζύμη μέσα με τις ενώσεις προς τα κάτω. Πατάμε ελαφρά τη ζύμη μπάλας να πλατύνει. Μπήγουμε το φλουρί στη Βασιλόπιτα. Αν θέλουμε να φουσκώσει γρήγορα σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο, στο ζεστό σβηστό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 45' να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Αν έχουμε χρόνο σκεπάζουμε με διπλωμένη νωπή πετσέτα το ταψί και αφήνουμε τη βασιλόπιτα χωρίς να κουνάμε το ταψί για περίπου 4-5 ώρες να φουσκώσει με ηρεμία και να διπλασιαστεί. Με πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σταυρό στο κέντρο της Βασιλόπιτας και ακουμπάμε πάω το κρύο κομμάτι βούτυρο. Ακουμπάμε κάτω κάτω στον φούρνο ταψί ή ανοξείδωτο μπολ με βραστό νερό ώστε να δημιουργείται υγρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να μη ξεραίνεται η Βασιλόπιτα. Επίσης γίνεται γυαλιστερή στην επιφάνεια λόγω των υδρατμών.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στο αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 50'-1 ώρα να φουσκώσει κι άλλο να ροδίσει και να κάνει κρούστα η επιφάνεια. Θα σκουρίνει αρκετά λόγω των αβγών στη ζύμη μη σας τρομάζει αυτό. Το ψήσιμο είναι σχετικό, ανάλογο με το φούρνο μας, την προθέρμανση και την ξεκούραση της ζύμης. 

Ελέγχουμε το ψήσιμο όπως τα κέικ. Μπήγουμε σουβλί στο κέντρο προς το τέλος του ψησίματος για σιγουρευτούμε ότι η καρδιά έχει ψηθεί. Δηλαδή το σουβλί να βγαίνει νοτισμένο από την υγρασία αλλά καθαρό από ζύμη. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 30΄, ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει καλά την τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας για να διατηρήσει τη φρεσκάδα της μέχρι να την παρουσιάσουμε στο τραπέζι. Αχνίζουμε τη βασιλόπιτα και γράφουμε ευχές με λιωμένη σοκολάτα.

Οδηγίες για σίγουρη επιτυχία 
 1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. 
2. Τα υγρά υλικά πρέπει να είναι χλιαρά και όχι καυτά γιατί θα καεί η μαγιά. 
3. Το χτύπημα της ζύμης στο μίξερ πρέπει να είναι συνεχές για να τσιχλώσει. 
4. Καθόλου αέρας δεν πρέπει να επηρεάσει τη ζύμη. Air condition και ανοιχτές πόρτες έχουν σαν αποτέλεσμα να πετσιάσει η ζύμη και να μη φουσκώσει σωστά. 
5. Πάντα βρεγμένο πανί στο σκέπασμα της ζύμης. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που σας δίνω και σας υπόσχομαι ότι θα είναι η ωραιότερη Βασιλόπιτα που έχετε δοκιμάσει. 

Καλή χρονιά να έχουμε!

πηγή argiro.gr


Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Τυλιχτά φιλετάκια κοτόπουλου με μπείκον και τυρί!


 Συνταγή για το χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρωνιάτικο τραπέζι σας ή ακόμα και για μπουφέ σε ονομαστική εορτή .
 
Υλικά
φιλέτα κοτόπουλου 1 ανά άτομο
λωρίδες μπέικον, τρία για ένα φιλέτο
τυρί ένταμ
αλάτι
πιπέρι
λάδι για τηγάνισμα 


Οδηγίες

Ανοίγουμε το φιλέτο στα δυο και τοποθετώντας σε πλατική σακούλα ή μεμβράνη τα χτυπάμε με το σφυρί να ανοίξουν κια να πλατύνουν λίγο. Ρίξτε  αλάτι και πιπέρι και τοποθετήστε σε κάθε φιλέτο ένα κομμάτι σκληρού τυριού. Τυλίξτε το φιλέτο σε ρολό. Τοποθετειστε πάνω σε  λαδόκολλα ή μεμβράνη 3 λωρίδες μπεικον για καθε φιλέτο κια τυλιξτε με το ρολό κοτόπουλλο . Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές σε καυτό τηγάνι αμέσως μετά  μεταφέρετε τα ρολά  στο ταψί, απλό ή πυρίμαχο, προσθέτουμε το λάδι στο οποίο έχουν  τηγανιστεί τά φιλέτα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.

Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα!


Υλικά:
μισό  κεφάλι του λάχανου
1/2 εως 3/4 ποτηριού αποξηραμένα cranberries
μισό ποτήρι καρύδια
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
2-3 κουταλιές της σούπας φυσικό γιαούρτι
 
Οδηγίες
Καθαρίστε το λάχανο, κόψτε  σε τέταρτα, αφαιρέστε το χοντρο κομματι στην μέση. Κόψτε στο μαντολινο   σε λεπτές φέτες.
Ανακατέψτε το λάχανο με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ανακατεύουμε  καλά και αφήστε τα στην Ανακατέψτε τα  cranberries και τα  ψιλοκομμένα καρύδια ς αρκετά καλά,  - προσθέστε το λάχανο, ανακατεύετε.
Πασπαλίζουμε με πιπέρι, το λάχανο, προσθέστε μαγιονέζα και γιαούρτι, ανακατεύουμε τα πάντα.
Αφήστε την Σαλάτα για περίπου 2 ώρες πριν από το σερβίρισμα, ή βάλτε  σε ένα σφραγισμένο δοχείο και φυλάξτε στο ψυγείο εως την επόμενη μέρα.


πηγή και φώτο συνταγής από εδώ smakuje.blox.

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Βάζα και κουτιά μπισκοτένια για φάγωμα!


Δεν θα χρειαστούμε κουπ-πατ  μπισκότων, μίξερ ή οποιοδήποτε άλλο ειδικό εξοπλισμό για αυτά τα πανέμορφα μπισκοτένια κουτάκια. Γεμίστε με καλούδια για ένα πρωτότυπο  σπιτικό δώρο! Συμβουλή: Τα  βάζα είναι ευκολότερο να γίνουν, επειδή δεν απαιτούν  κατασκευή! Αυτή η συνταγή κάνει είτε 2 κουτιά ή 2  βάζα. Παρακαλώ σημειώστε: Η συνταγή μελόψωμο που χρησιμοποιείται σε αυτήν την συνταγή είναι ειδικά για αυτήν τη συνταγή. Είναι ελαφρύτερη από τις περισσότερες μελόψωμο συνταγές (λιγότερο βούτυρο, μέλι αντί για μελάσα ή  σιρόπι), έτσι ώστε το βάζο δεν θα  γλιστρήσει κάτω από το δοχείο

Γίνονται  2 κουτιά ή 2 βάζα
Υλικά

50 γρ  ανάλατο βούτυρο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι  καφέ ζάχαρη
½ φλιτζάνι μέλι
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
2½ φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
½ κουταλάκι  γαρύφαλλο τριμμένο

Για τα  Κουτιά 
Σοκολάτας γάλακτος 1 φλιτζάνι

Γλάσο
1 ασπράδι
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

Διακόσμηση (Προαιρετικά)
Ασημένια Μπάλες

Εξοπλισμό που απαιτείται για τα  Βάζα
2 x κενά δοχεία 400g (π.χ. από κονσέρβα ντομάτες)

Οδηγίες
Για τα βάζα
Τοποθετήστε το βούτυρο,την μαύρη ζάχαρη και το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατέψτε μέχρις ότου το βούτυρο λιώσει  και δυαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να έρθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου. 

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αυγό. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Κοσκινίστε τα υπόλοιπα υλικά . Ρίξτε το αλευρι  κατ 'ευθείαν μέσα στο μπολ. Ανακατεύουμε μέχρι να ανακατευτούν καλα΄ στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ζυμώσουμε μερικές φορές στο μπολ . (Ή τοποθετείστε  επάνω στην επιφάνεια εργασίας εάν το μπολ σας δεν είναι αρκετά μεγάλο).
Ανοίξτε  τη ζύμη τοποθετείστε σε ένα δίσκο, καλυψτε το με λαδόκολλα  και βάλτε το στο ψυγείο για 1 ½ ώρα. (Σημείωση 2)

Αφαιρέστε τη ζύμη από το ψυγείο. Για ευκολία χειρισμού, κόψτε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Χρησιμοποιήστε ένα πλάστη και ανοίξτε σε μακρόστενο φύλλο ανάμεσα σε  δύο κομμάτια λαδόκολλας .


Προετοιμασία και ψήσιμο Κουτιά
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C με μία σχάρα στο κέντρο του φούρνου
 και την άλλη σχάρα  άλλο ακριβώς από κάτω της.
Τοποθετείστε σε  2 ταψιά  λαδόκολλα .

Κόψτε 12 τετράγωνα από  τη ζύμη που είναι 8 εκατοστά x 8 cm  Τοποθετήστε στο ταψί.
Προαιρετικά: Κόψτε 2 x μικρά τετράγωνα για να χρησιμοποιηθούν  ως "λαβή" στο κέντρο του καπακιού.
Ψήστε για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν .το επάνω ταψί  θα πάρει περίπου 12 λεπτά, το δευτερο ταψί  του δίσκου περίπου  στα 15 λεπτά (τοποθετείστε το στην πανω σχάρα μόλις βγάλετε το πρώτο ταψί
Αφήστε το να σταθεί για 5 λεπτά  και στη συνέχεια αφαιρέστε .
 

Κατασκευάζοντας τα Κουτιά
Όταν τα μπσικότα  κρυώσουν , επιλέξτε 8 τετράγωνα αυτά θα  είναι τα τοιχώματα των κιβωτίων και τη γραμμή τους επάνω μπροστά σας με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω στον πάγκο (δηλαδή η πλευρά που ήταν στο ταψί).
Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε το κάτω μέρος και δεξιά από κάθε τετράγωνο (για να κάνει τα άκρα επίπεδη - ευκολότερο να κατασκευάσει).

Λιώστε τα κομμάτια σοκολάτας γάλακτος.
Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να βάλετε την  λιωμένη σοκολάτα στη δεξιά πλευρά . Κρατήστε ένα μπισκότο  όρθιο ώστε το κάτω άκρο να  είναι επίπεδο στην επιφάνεια εργασίας.
Πάρτε ένα άλλο τετράγωνο  και κρατήστε το όρθιο ώστε το κάτω άκρο να είναι στολισμένο στην επιφάνεια εργασίας. Τοποθετήστε την άκρη του ενος τετραγώνου στο άλλο  (δηλαδή η πλευρά που ήταν στο ταψί). Κρατήστε για 20 δευτερόλεπτα για να κολλήσει  η σοκολάτα.
Συνεχίστε μέχρι να έχουμε ένα τετράγωνο κουτί.
Κόψτε ακομα 2 τεράγωνα στο επιθυμητο μέγεθος για να κάνουμε την βάση κια το πάνω μέρος
Χρησιμοποιήστε το γλάσο  για να καλύψετε  τα άκρα και διακοσμήστε με μπαλάκια ασημένια.

Ετοιμάστε τα Βάζα

Τποθετείστε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
Πατήστε με το ανοικτό άκρο του δοχείου εντός της ζύμης για να κόψετε  2 γύρους. Αυτά θα είναι οι βάσεις.
Κόψτε 2 x λωρίδες χαρτί ψησίματος που είναι τουλάχιστον το ύψος του κουτιού και είναι αρκετά μακρύ ώστε να επικαλύπτονται όταν τυλίγετε το δοχείο. Βουτυρώστε  το χαρτί ψησίματος, στη συνέχεια, τυλίξτε γύρω από τα δοχεία.

Για την κοπή της ζύμης: Κόψτε ένα ορθογώνιο από χαρτί ψησίματος που είναι το ύψος του δοχείου και το μήκος για να τυλίξετε γύρω από το δοχείο με επικάλυψη

Τοποθετήστε το ορθογώνιο για την ζύμη και να χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μαχαίρι για να κοψετε το ορθογώνιο. Επαναλάβετε για να κάνετε δύο ορθογώνια.
Αφήνοντας τη ζύμη στο χαρτί ψησίματος ήταν ξεδιπλώσει επί, τοποθετήστε το δοχείο σε ένα άκρο της ζύμης και να κυλήσει επάνω σταθερά για να καλύψει το δοχείο.     Τυλίξτε γύρω από τα βάζα.  Αφαιρέστε την λαδόκολλα  κόψτε τυχόν περίσσεια ζύμη και χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να κολλήσει. Επαναλάβετε με το άλλο δοχείο. Τοποθετήστε τα δοχεία με την γραμμή ένωσης προς τα κάτω.

Μαζέψτε τα υπολείμματα της ζύμης και ανοίγουμε ξανά. Τοποθετήστε ένα δοχείο με τη ζύμη τυλιγμένη γύρω από αυτό σε όρθια θέση πάνω στη ζύμη και να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό μαχαίρι για να κόψετε γύρους. Επαναλάβετε για να κάνει 2 γύρους. Αυτά θα είναι τα καπάκια. Τοποθετήστε στο ταψί.



Πως ψήνουμε τα βάζα
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C  Βάλτε τη σχάρα του φούρνου στη μέση του φούρνου σας .
Αφαιρέστε το ταψί από το ψυγείο. Αν η ζύμη για τα δοχεία έχει κρεμάσει λίγο, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πιέσετε πάνω  στην κονσέρβα.
Γυρίστε τα δοχεία όρθια στο ταψί και τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο.
Ψήστε για 20 έως 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντας το ταψί προς τα μέσα .
Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά
Αφού κρυώσει, τραβήξτε απαλά το δοχείο . Θα πρέπει να γλιστρήσει έξω αρκετά εύκολα, αν όχι, απλά στρίψτε ελαφρώς να χαλαρώσει στη συνέχεια, τραβήξτε προς τα έξω.
Τοποθετήστε τους  μικρούς κύκλους στη βάση του βάζου  Μπορεί να χρειάζεται κόψιμο  για να χωρέσει .
Η διακόσμηση είναι προαιρετική. Με μια κορδέλα, όλα δείχνουν καλύτερα Χρησιμοποιείστε γλάσο  κατά μήκος του κάτω, πάνω και χείλος με ασημένια μπάλες ζάχαρη.

Για το γλάσο
Χρησιμοποιήστε ένα μίξερ για να χτυπήσετε το ασπράδι μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Σταδιακά προσθέστε τη ζάχαρη άχνη. φροντίστε να έχει ενσωματωθεί πριν από την προσθήκη τηε επόμενης κουταλιάς της σούπας.
Μεταφέρετε το γλάσο  σε ένα κορνέ με μύτη της επιλογής.
Χρησιμοποιήστε το για να διακοσμήσετε τα κουτιά και τα βάζα  όπως είναι επιθυμητό.
Για Δώρο
Γεμίστε με σπιτικά σοκολατάκια ή αγοράστε γλυκές  απολαύσεις της επιλογής σας 


ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ
1. Να έχετε υπομονή και να βεβαιωθείτε ότι το μείγμα του βουτύρου είναι σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου πριν από την προσθήκη στο αυγό. Πρώτον, εάν το μείγμα του βουτύρου είναι κατ 'ευθείαν από τη φωτιά και προσθέτετε το αυγό, θα καταλήξετε με αυγά στο μελόψωμο σας. Δεύτερον, εάν το μείγμα του βουτύρου είναι ακόμη ζεστό κατά την ανάμιξη της ζύμης, η ζύμη θα  είναι πολύ κολλώδες και δύσκολο να την δουλέψετε.

2. Μην παραλείψετε να παγώσετε  την ζύμη! 

3. Θεωρώ ότι ο ευκολότερος τρόπος για να δουλέψουμε  αυτή τη ζύμη έχει ως εξής: Τοποθετήστε τη ζύμη πάνω σε χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) και  χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ανοίξετε την ζύμη  τόσο λεπτή όσο θέλετε. Η ζύμη είναι μαλακή - είναι εύκολο να γίνει αυτό. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα άλλο κομμάτι λαδόκολλας  πάνω και ανοίγουμε στο επιθυμητό πάχος. 


4. Χρειάζεται η σχάρα του φούρνου να είναι σε ύψος έτσι όταν βάζετε το δίσκο μέσα, η κορυφή των βάζων να μην   αγγίζουν  την κορυφή του φούρνου.

πηγή και φώτο από εδώ recipetineats.


Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

2 Αλμυρές τούρτες-σαλάτες για το εορταστικό τραπέζι!

 
Τούρτα με κοτόπουλο

1 κοτόπουλο
1 κιλό πατάτες
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 μικρό βαζάκι μαγιονέζα 
πιπέρι
3 τεμ.αγγουράκι τουρσί

Για Διακόσμηση:

1 μαγιονέζα
2 καρότα
2 αυγά
10 έως 12 ελιές
 λουκάνικο
50 γραμμάρια τυρί
μαϊντανό
λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη 


Οδηγίες
Καθαρίζουμε, κόβουμε  τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια και βράζουμε μαζί με το κοτόπουλο.. Αφήστε το κοτόπουλο, να κρυώσει και αφαιρέστε τα  κόκαλα. Κόψε το κρέας σε κομμάτια και ανακατέψτε  με τις πατάτες. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος,την  μαγιονέζα το ψιλοκομμένο τουρσί και το  πιπέρι .

 Πάρτε ένα τσέρκι ή μια φόρμα με αποσπώμενη βάση , τρίψτε με βούτυρο ή μαργαρίνη και τα τοποθετείστε  τα μισά υλικά δίνοντας το σχήμα του κέικ. Καλύψτε  με την  μαγιονέζα και διακοσμήστε με τα προϊόντα που αναφέρονται.

 
Τούρτα με πατάτες και αυγά
Υλικά
1 κιλό ξεφλουδισμένες και βραστές πατάτες σε αλατισμένο νερό  
βούτυρο ή μαργαρίνη  
πιπέρι 
1 βαζάκι μαγιονέζα
 
αλάτι

Για την διακόσμηση
ελιές μαύρες και κόκκινες
αυγά
αγγουράκι τουρσί
καλαμπόκι

Οδηγιες
Βράζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε καλά. Ανακατεύουμε με βουτυρο, πιπέρι και αλάτι. Κάνουμε κάτι δηλ σαν πουρέ. Βάζουμε και την μαγιονέζα και ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε   ένα τσέρκι με λίγο βούτυρο και στην συνέχεια διακοσμούμε..

πηγή και φώτο συνταγής από εδώ ottefteritenamargi



Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

Κουραμπιέδες απο την Κύπρο!


Υλικά για 35 κουραμπιέδες

150 γρ. Βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. Φυτικό βούτυρο (φυτίνη)
80 γρ. Ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. κονιάκ
1 κ.σ. άρωμα βανίλιας
½  κ. γ μπέικιν πάουντερ
80 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα ή καρύδια
320 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις 


Προετοιμασία

Χτυπάτε το βούτυρο (κανονικό και φυτικό) και την ζάχαρη άχνη για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το κονιάκ και την βανίλια, ανακατεύετε το μείγμα και προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουδερ και τα αλεσμένα αμύγδαλα. Ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να πάρετε μια λεία και μαλακή ζύμη. Αφήνετε την ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Όταν κρυώσει η ζύμη φτιάχνετε μπαλάκια περίπου 20 γρ. το καθένα και τα τοποθετείτε στο ταψί όπου προηγουμένως βάζετε χαρτί ψησίματος, με απόσταση περίπου 4-5 εκ. μεταξύ τους. Ψήνετε τους κουραμπιέδες στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου. Βγάζετε τους κουραμπιέδες όταν ροδοκοκκινίσουν.

Αφήνετε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν προτού τους μετακινήσετε για να μην διαλυθούν. Όταν κρυώσουν πασπαλίζετε τους κουραμπιέδες με την ζάχαρη άχνη.
Μην σας ανησυχήσει αν οι κουραμπιέδες σπάσουν λίγο κατά το ψήσιμο. Όταν βάλετε την ζάχαρη άχνη δεν θα φαίνετε καθόλου.

πηγή και φώτο mirodieskainostimies.



Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Πίτσα πεπερόνι αλλιώς!


Υλικά
1 έτοιμη  ζύμη πίτσας
1 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα
5 κουταλιές της σάλτσας πίτσα
16 Φέτες Πεπερόνι
1/2 φλιτζάνι τηγανισμένο σε κύβους μπέικον

Οδηγίες
Δώστε στην ζύμη πίτσας οβάλ σχήμα.  Απλώστε πάνω τη ζύμη την σάλτσα και  στη συνέχεια, προσθέστε το τυρί. Στη συνέχεια απλώστε peperoni και τέλος το μπέικον.  Τυλίξτε σφιχτά σε  σχήμα ρολό. Κόψτε με ψαλίδι. Σταματήστε να κόβετε λίγο πριν  την άκρη. Τοποθετήστε σε ένα ταψί με φύλλο λαδόκολλας σε σχήμα U και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. 

πηγή από .instructables.com




Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Μπουτάκια κοτόπουλου με μέλι!


Υλικά
6 τεμ μπουτάκια κοτόπουλου
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ξίδι
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας λάδι
½ φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ
¼ ματσάκι  φρέσκα κρεμμυδάκια

Οδηγίες
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και Προσθέστε το  ξύδι , μέλι, καστανή  ζάχαρη, λάδι, και νερό. Ανακατέψτε να συνδυαστούν. Προσθέστε το κορν φλάουρ και ανακατέψτε το  μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέστε τα μπουτάκια κοτόπουλου σε ένα  ένα ρηχό πιάτο. Προσθέστε το μισό από το μίγμα μαρινάδα / σάλτσα στο κοτόπουλο .(φροντίστε να ανακατεψετε τη σάλτσα πριν την προσθέσετε στο κοτόπουλο. Το σκόρδο,  και το κορν φλάουρ συνήθως κάθονται  στον πυθμένα.) Βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Αποθηκεύστε το αχρησιμοποίητο τμήμα της μαρινάδα για αργότερα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Προσθέστε το κοτόπουλο και τη μαρινάτα του σε μια γάστρα. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, περιχύνοντας το κοτόπουλο με τα υγρά στα μισά.
Ενώ το κοτόπουλο ψήνεται, προσθέστε την  μαρινάδα (το μισό που δεν χρησιμοποιήθηκε με το κοτόπουλο) σε μια μικρή κατσαρόλα . Αφήστε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά διατσήματα. Αφήστε τη σάλτσα στην άκρη.
Όταν το κοτόπουλοψηθεί,βάλτε πάνω από κάθε κομμάτι κοτόπουλου την σάλτσα . Προσθέστε σε φέτες φρέσκα κρεμμυδάκια και σερβίρετε.

πηγή budgetbytes.com