Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΨΩΜΙ!




Ταραμοσαλάτα με Πατάτες

Υλικά
100 γρ. άσπρο ταραμά
50 γρ. κόκκινο ταραμά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
800 γρ. πατάτες
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα βράσε τις πατάτες σου καλά για 20-25 λεπτά (ή ώσπου να μαλακώσουν)
Βάλε στο μίξερ τον ταραμά μαζί με το κρεμμύδι να γίνουν μια κρέμα
Ρίξε και τις βραστές πατάτες σε μικράκομμάτια και συνέχισε το χτύπημα πρόσθέτοντας σιγά, σιγά το ελαιόλαδο και το λεμόνι
Δοκίμασε και πρόσθεσε αναλόγως, λεμόνι ή λάδι αν το θέλεις και σέρβιρε


Ταραμοσαλάτα με ψωμί

Υλικά
200 γρ. ταραμάς
300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
1 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 μεγάλο κρεμμύδι
Το χυμό από 2 λεμόνια
Πιπέρι

Οδηγίες
Μούσκεψε το ψωμί - μόνο την ψίχα - σε νερό και στίψε καλά ανάμεσα στα χέρια
Βάλε το κρεμμύδι σε επεξεργαστή τροφίμων και γίνει πολτός μαζί με το λάδι
Στη συνέχεια πρόσθεσε τον ταραμά, το ψωμί  και το χυμό λεμόνι και συνέχισε το χτύπημα να πάρεις μια ομοιόμορφη κρέμα
Δοκίμασε και ανάλογα ρύθμισε πόσο αλμυρή είναι προσθέτοντας ψωμί ή/και λεμόνι. Σέρβιρε

 πηγή και φώτο από tlife.gr


Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Χταπόδι ξυδάτο!!!



Υλικά
1 χταπόδι περίπου 1 κιλό


Για το βράσιμο
½ φλιτζάνι ξύδι
1 κ.γ κόκκοι πιπεριού
1 κ.γ. κόκκοι μπαχάρι
2 δαφνόφυλλα

Για το μαρινάρισμα
1/3 του φλιτζανιού ξύδι
½ κ.γ θυμάρι ξερό
½ κ.γ ρίγανη
Αλάτι, Πιπέρι

Για το σερβίρισμα
Ελαιόλαδο
Μαϊντανός φρέσκος ψιλοκομμένος

Οδηγίες
Βάλε το χταπόδι χωρίς καθόλου νερό στην κατσαρόλα να βγάλει τα υγρά του
Αφού βγάλει τα ζουμιά του πρόσθεσε το ξύδι και τα μπαχαρικά σου
Άφησε το χταπόδι να μαλακώσει καλά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά
Κόψε το χταπόδι κομμάτια και αλάτισε αν χρειαστεί
Βάλε το χταπόδι σε μπολ μαζί με το ξύδι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα αρωματικά εκτός από το λάδι και τον μαϊντανό
Άφησε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια μέρα να ποτίσει στο ξύδι
Σέρβιρε με ελαιόλαδο και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό

πηγή εδώ 

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι !!!




Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι



Υλικά
1 μεγάλο, άσπρο, γερό λάχανο, χωρίς τα 2 - 3 εξωτερικά φύλλα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμός από ½ λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση: 100 ml ελαιόλαδο
200 γρ. φρέσκα άσπρα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2/3 φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα, κατά προτίμηση Σερρών
½ φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος, χωρίς τα χονδρά κοτσάνια
½ κ.γ. κύμινο, σε σκόνη (προαιρετικά)
½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 ml ζωμός λαχανικών
Για τη σάλτσα: 1 κ.σ. κορν φλάουρ
½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος
ξύσμα από ½ ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι

Οδηγίες
Βάλε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίξε το λάχανο
Άφησε να βράσει σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Βγάλε, άφησε να κρυώσει τόσο ώστε να μπορείς να το πιάσεις και χώρισε προσεκτικά τα φύλλα του, προσέχοντας να μην τα σχίσεις. Με ένα μαχαιράκι κόψε τα κοτσάνια και τα αφήνεις κατά μέρος
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Πρόσθεσε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σόταρε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίξε το ρύζι, τις σταφίδες, τον άνηθο, το κύμινο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και συνέχισε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας
Πρόσθεσε το ζωμό, μαγείρεψε για 3 - 4 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά και απόσυρε την κατσαρόλα από τη φωτιά
Άπλωσε ένα βρασμένο και καλά στραγγισμένο λαχανόφυλλο σε ξύλο κοπής. Βάλε στο κέντρο του 1 γεμάτη κ.σ. από το μείγμα της γέμισης και τύλιξε σε ντολμαδάκι
Ρόλαρε πρώτα προς τα εμπρός και στη συνέχεια φέρε προς το κεντρο τα πλαϊνά άκρα του φύλλου για να σφραγιστεί η γέμιση. Επανάλαβε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Κράτησε στην άκρη τα μικρά και σχισμένα φύλλα
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα άπλωσε τα κοτσάνια που έκοψες και τα μικρά ή σχισμένα φύλλα που δεν μπόρεσες να τυλίξεις. Επάνω τους βάλε τους ντολμάδες, κολλητά τον έναν στον άλλο, σε δύο στρώσεις, με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω
Περίχυσε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και πρόσθσε όσο από το νερό που έβρασε το λάχανο χρειαστεί ώστε να τους καλύψει κατά 2 - 3 δάχτυλα
Τέλος, σκέπασε τους ντολμάδες με ένα μεγάλο ίσιο πιάτο για να μην ανακινούνται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μαγείρεψε τους ντολμάδες για περίπου 45 λεπτά
Βγάλε τους ντολμάδες από την κατσαρόλα και αράδιασέ τους σε μια μεγάλη πιατέλα. Σούρωσε το ζουμί τους, μετάφερε σε μια μικρή κατσαρόλα και πρόσθεσε το κορν φλάουρ, τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακάτεψε καλά και ζέστανε τη σάλτσα για 2 - 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει. Περίχυσε τους λαχανοντολμάδες και σέρβιρε αμέσως.

πηγή από εδώ www.dinanikolaou.gr


Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

ΦΛΟΥΔΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ!!!



ΥΛΙΚΑ

4 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα

225γρ. ζάχαρη

225  γρ νερό

450 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος

Οδηγίες

Φρόντισε τα πορτοκάλια να είναι ακέρωτα. .
 Πλύντε τα  καλά και καθαρίστε τα. Κόψτε σε φέτες. 
 

Βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό και βράστε τα για μερικά λεπτά.
 Χύστε το πρώτο νερό και ξαναβράστε για να φύγει η πικράδα.


 Σε  ένα μέτριο κατσαρόλι φτιάξτε σιρόπι με την ζάχαρη και το νερό και ρίξτε τις φλούδες μέσα. .
Χαμηλώστε την φωτιά και βράστε τα για 1 ώρα περίπου.

 
Βγάλε σε σχάρα και άφησε να στραγγίξουν.


Όσο κρυώνουν και στραγγίζουν τα πορτοκάλια ετοίμασε τη σοκολάτα.
 Λιώσε σε μπεν μαρί ανακατεύοντας ανά διαστήματα , να λιώσει τελείως. 


Βούτα μία, μία τις φλούδες του πορτοκαλιού  μέχρι τη μέση στη σοκολάτα 
ή και ολόκληρες και άφηστε τα σε λαδόκολλα να κρυώσει η σοκολάτα

Αφού σφίξει ξανά η σοκολάτα μπορείς να σερβίρεις

 πηγή και φώτο από εδώ cupcakesandcashmere.com
και από εδώ smittenkitchen.com




Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014

Λουκουμάδες Ποντιακοί!!!




Λουκουμάδες Ποντιακοί


Υλικά  
2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό στραγγιστό
7,5 γρ. μπέικιν πάουντερ
22ml ελαιόλαδο
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

 
Μέλι

ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

 
Ελαιόλαδο

Οδηγίες
Σε µεγάλο µπολ βάλτε τα αυγά, τη ζάχαρη και το γιαούρτι και χτυπήστε µε αυγοδάρτη ώστε να έχετε ένα οµοιογενές µείγµα. Μετά ρίξτε λίγο λίγο το αλεύρι (κοσκινισµένο) και το µπέικιν πάουντερ. Αλείψτε τα χέρια σας µε ελαιόλαδο και ζυµώστε µέχρι να έχετε µια εύπλαστη ζύµη. Στην επιφάνεια εργασίας ρίξτε λίγο αλεύρι και µε τον πλάστη ανοίξτε σε φύλλο περίπου 2 εκ. Κόψτε τη ζύµη σε ρόµβους, ανοίγοντας στο κέντρο τους µια τρυπούλα. Περάστε τις δύο απέναντι άκρες του ρόµβου µέσα από την τρυπούλα.
Βάλτε ελαιόλαδο σε µια µεσαία κατσαρόλα και αφήστε να ζεσταθεί καλά σε µέτρια φωτιά. Ρίξτε λίγους λίγους τους ποντιακούς λουκουµάδες και τηγανίστε, γυρνώντας τους τακτικά µέχρι να ροδίσουν. Αφαιρέστε από την κατσαρόλα µε τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τους σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε τα πισία ζεστά, περιχύνοντάς τα µε µέλι.

 πηγή και φώτο από εδώ glykamystika.gr