Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

Πεντανόστιμο ελαιόψωμο!


Υλικά για 12 κομμάτια:
500 γρ αλεύρι + 50 γρ για το ζύμωμα
200 ml γάλα
100 ml ζεστού νερού
50 ml ελαιόλαδο
50-80 γρ βούτυρο * (θερμοκρασία δωματίου)
2 κουταλιές της σούπας πάστα από μαύρες ελιές **
20 γρ νωπή μαγιά ή 7 g ξηρή
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό - ο κρόκος (προαιρετικά)

Επάλειψη
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας νερό σουσάμι - λευκό ή / και το μαύρο για το πασπάλισμα

 photo via pinterest

Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το γάλα, διαλύουμε σε 100 ml από αυτό την ζάχαρη και τη μαγιά.
Καλύψτε με ένα πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 10-15 λεπτά.
Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ, και ρίχνουμε την  μαγιά, το υπόλοιπο γάλα, το ζεστό νερό και το ασπράδι του αυγού.  -προαιρετικά
Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη, και προσθέτουμε το αλάτι στο τέλος.
Αφαιρέστε την  ζύμη από το μπόλ ,βάλτε στον πάγκο  και σταδιακά προσθέστε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε πολύ έντονα .
Σχηματίζουμε μια μπάλα και βάζουμε πάλι σε ένα λαδωμένο μπολ αφήνοντας να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν αυξηθεί η ζύμη, την χωρίζουμε  σε 12 ίσα μπαλάκια.

Κάθε μπαλάκι το ανοιγουμε ,το αλείφουμε με λάδι και βάζουμε πάστα ελιάς.
Τα τυλίγουμε βάζοντας  τα άκρα κάτω.
Τοποθετείστε τα ψωμάκια σε ένα βουτυρωμένο ή καλυμμένο με ταψί χαρτί.
Αλέιψτε  με ελαιόλαδο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν  για 20-30 λεπτά.
Αλείψτε με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και  πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήστε τα 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 180 μοιρών.

* Αντί για βούτυρο, μπορείτε να βάλετε  ελαιόλαδο.
** πάστα ελιάς που μπορείτε να την κάνετε εσείς χτυπώντας στο multi
100 γρ ελιές χωρίς κουκούτσια  με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.



recipe source and first photo via evatoneva.com


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο!