Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Πως να κάνουμε ένα λουλουδένιο ψωμί Μερέντας!



Υλικά

Για τη ζύμη: 

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2,5 ποτήρια )

2 αυγά

60 γρ ζάχαρη (1/3 φλιτζανιού)

180 ml γάλα δωμάτιου θερμοκρασία (3/4 φλιτζανιού)

80 γρ βούτυρο θερμοκρασίας δωματίου (5.5 κουταλιές της σούπας)

7 γρ ξηρή μαγιά (2.5 κουταλάκι του γλυκού)

8 γρ αλάτι (1,5  κουταλάκι του γλυκού) 

 Μερέντα



Βήμα1 : Κάντε τη ζύμη
 


 Οδηγίες
 
Ανακατεύουμε το αλεύρι προσθέστε τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά σχηματίζοντας  μια τρύπα στη μέση, ρίχνουμε τα αυγά, τα ανακατεύουμε ελαφρά, στη συνέχεια, προσθέστε  το γάλα και το βούτυρο που έχει προηγουμένως λιώσει συνεχίζοντας την εργασία με τα χέρια σας  μέχρι να σχηματίσουμε μια  μαλακή  ζύμη. Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

Βήμα 2: Χωρίζουμε τη ζύμη


Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα τμήματα, απλώστε  το καθένα μέχρι να σχηματίσουν ένα δίσκο 
λίγα χιλιοστά και διάμετρο περίπου 25 εκατοστά. 
 

Βήμα 3: Συμπληρώστε με σοκολάτα


Τοποθετήστε τον πρώτο δίσκο σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και απλώνουμε λίγη κρέμα σοκολάτας σε αυτό, φροντίζοντας να αφήσετε περίπου 1 ή 2 εκατοστά γύρω γύρω.
Τοποθετήστε το δεύτερο δίσκο στο πρώτο και πιέστε τις άκρες με τα δάχτυλα σας για να ενωθούν.
 
Τώρα βάλτε πάλι σοκολάτα για το δεύτερο δίσκο (αφήνοντας πάντα ένα ελεύθερο χώρο )
προσθέστε τον τρίτο δίσκο και κλείστε το με τα δάχτυλά σας. 
Κάντε το ίδιο και για το τρίτο δίσκο και κλείστε το με το τελευταίο δίσκο,
αλλά  ΜΗΝ βάλετε  σοκολάτα αυτή τη φορά. Ο 4ος δίσκος θα είναι σκέτος
Βήμα 4 : Κόψτε
 Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, χωρίστε τη ζύμη στα 4 Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην κοπεί το κέντρο του δίσκου (δείτε τις φωτογραφίες). 

Τώρα κόψτε ξανά στα 4 έχοντας τελικά 8 κομμάτια αφήνοντας πάντα το κέντρο άκοπο κα ξανακόψτε έτσι ώστε να έχετε  16 κομμάτια ζύμης



Βήμα 5: Δημιουργήστε το σχήμα



Κρατήστε 2 κομμάτια ζύμης με το ένα χέρι το ένα  και το άλλο με το άλλο χέρι το άλλο  και το καθένα από αυτά προς τα έξω. Αυτό σημαίνει ότι το κομμάτι που κρατάτε  με το δεξί σας χέρι θα συστρέφεται προς τα δεξιά και το άλλο  που κρατάτε με το αριστερό σας χέρι θα συστρέφεται προς τα αριστερά. Κάντε το αυτό για όλα τα τμήματα και η ζύμη σας  θα μοιάζει με μια νιφάδα χιονιού αυτό το τρόπο. Τώρα το βάζετε στο ταψί με τη βοήθεια της λαδόκολλας και αφήστε το να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για άλλη μία ώρα.


Βήμα 8: Ψήστε

Ψήνουμε στους 160 αέρα ή 180-200 αντιστάσεις για 30-45 
 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας !
 πηγή και φώτο από εδώ .instructables.com



 

33 σχόλια :

  1. Ti yfh exei??? San tsoureki? San krouasan?? Menei afrato gia meres??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!!!! ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ !!! ΑΦΡΑΤΟ ΤΡΥΦΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΕΙΤΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΕΙΤΕ ΤΥΡΙΑ Η ΚΡΕΜΑ ΟΤΙ ΤΡΑΒΑ Η ΟΡΕΞΗ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Σ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε για τα καλα σου λόγια και χαιρόμαστε που σου άρεσε και σου πέτυχε!

      Διαγραφή
  3. Koritsia na saa rotiso ligo.. posi sas pire to fouskoma ? Mexri na diplasiasti diladi ? :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι μεχρι να διπαλσιαστει. το φούσκωμα εξαρταται και απο τον καιρο και παο το αλευρι που χρησιμοποιουμε!

      Διαγραφή
  4. Μόλις το έβγαλα το δεύτερο από το φούρνο! Και είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστούμε θερμά για το σχόλιο κια χαιρόμαστε που δοκιμάζετε τις συνταγές μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το εχω κανει σε μια εβδομαδα 5 φορες.......οσους κερασα με ρωτάνε πως κανω το σχεδιο!!!!!!ευχαριστω παρα πολύ!!!!!!!!!!!!!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεσποινα σε ευχαριστούμε θερμα για το σχόλιο και για τα καλά σου λόγια! χαιρόμαστε που εισαι και εσυ αναγνωστρια στις συνταγές μας!

      Διαγραφή
  7. εγω φοβαμαι να το κανω,δεν ειμαι τοσο εμπειρη,ειναι τελειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τωρα μολις το επλασα και περιμενω να φουσκωσει,μου αρεσε τοσο πολυ το σχεδιο του που αποφασισα να το κανω !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένουμε τα σχόλια και τις εντυπώσεις σου για το Λουλουδενιο ψωμί!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  9. topa molis to etoimasa fenete teleio .elpizo na bgei theiko san ki auto tis fotografias euxaristo polu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο κια περιμένουμε τις εντυπώσεις σου!Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  10. Δεν το χω φτιάξει αλλά θα φτιάξω την αλμυρή έκδοση του και θα την ανεβάσω στο Blog με τις σχετικές παραπομπές. Συγχαρητήρια και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια! Περιμένουμε την δική σου εκδοχή με μεγάλη ευχαρίστηση!

      Διαγραφή
  11. Εκπληκτικό!!!Πρωί πρωί θα το φτιάξω...μπράβο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρειαζετε οπωσδηποτε στρογγυλο ταψι;;;απλωνει δηλ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε στρογγυλό ταψί βγαίνει ρο σχέδιο που βλέπετε! Τωρα αν εσεις θελετε καντε το σε τετράγωνο,,η ζύμη ειναι τσουρεκιού και αφράτο.....

      Διαγραφή
  13. Φαινεται καταπληκτικο!!!!!!! Το βουτυρο σκληρο σοφτ η γαλακτος;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βουτυρο κανονικό οχι σοφτ...μπορειτε να βάλετε και μαργαρίνη πλάκα οπως Βιταμ αλλά οχι σοφτ....αφηστε εξω απο το ψυγειο σε θερμοκρασια δωματίου....

      Διαγραφή
    2. Το βιταμ σοφτ γιατη δεν κανη?και να ρωτήσω κάτι το βιταμ το λιώνουμε σε μπρικη να είναι ζεστό

      Διαγραφή
  14. Πολύ καλό φαίνεται ...μόνο που με βεβαιότητα σας λέω ότι 2,5φλ. αλεύρι δεν είναι 500γρ...καλό θα ταν κάποιος να το επιβεβαιώσει και να διορθωθεί...Είναι περίπου 350γρ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχετε δλικιο αλλα εδώ μετράμε τα υλικά με φλιτζάνια 200 γρ χωρικώτητας αλευρι,,Εσείς αν παοφασίσετε να το κανετε καντε το με τα γραμμαρια ...Σας ευχαριστούμε θερμα για το σχολιο

      Διαγραφή
  15. καλησπερα....την ζύμη την ανοίγεις με το χέρι σε αντικολλητικό χαρτί ή με τον πλάστη με αλεύρι???Έχει σημασία???ευχαριστώ...αύριο θα την κάνω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΤΕΛΕΙΟ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!

      Διαγραφή
  17. Θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!φαινεται2 θεϊκό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο!