Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

Το αυθεντικό ιταλικό Πανετόνε !!!!


 πηγή και φώτο συνταγής από εδώ .ricettegustose.it


PANETΤONE – ΠΑΝΕΤΟΝΕ

Υλικά για το προζύμι

75  γρ αλεύρι μαλακό
10 γρ. μαγιά
40 γρ. νερό

Οδηγίες
 Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί


Πρώτη ζύμη

Υλικά 
 
το προζύμι μας
90 γρ. αλεύρι μαλακό
60 γρ. αλεύρι για ψωμί
15 γρ. μαγιά
45 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
40 γρ. βούτυρο




Οδηγίες
Ανακατέψτε το προζύμι ,τα αυγά, το αλεύρι, τη μαγιά, ,η ζύμη είναι έτοιμη
όταν αγγίζετε με το δάχτυλο και δεν κολλάει.  Προσθέτουμε τη ζάχαρη, και το μαλακωμένο βούτυρο. 


                                              Αφήνουμε να διπλασιαστεί και να φουσκώσει .

Υλικά για την 2η ζύμη

180 γρ. αλεύρι μαλακό
120 γρ. αλεύρι για ψωμί
120 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
2 κρόκους αυγών
4 γρ. αλάτι
8 γρ. μέλι
115 γρ. βούτυρο
150 γρ. σταφίδες
200 γρ κονιτα
Ξύσμα πορτοκάλι, λεμόνι.
2 βανίλιες


                                                                    Οδηγίες για την δεύτερη ζύμη
 
Ζυμώνουμε τη ζύμη με 1 ολόκληρο αυγό, το μέλι και το αλεύρι. μέχρι να στεγνώσει  
 η ζύμη και προσθέτουμε τους κρόκους.

  Μόλις απορροφηθεί από τους κρόκους των αυγών και όταν
 η ζύμη γίνει ξηρή προσθέστε το διπλάσιο της ζάχαρης και στη συνέχεια το αλάτι. 


 Όταν η ζάχαρη  απορροφηθεί  καλά, προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο, τα ξύσματα και τέλος τα γλασαρισμένα φρούτα και σταφίδες ( αφού πρώτα τα μαλακώσουμε σε ζεστό νερό να φουσκώσουν και αμέσως μετά τα στεγνώνουμε και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κάτσουν  στον πάτο της ζύμης )
 


  Κόψτε την επιφάνεια του κέικ στο κέντρο κάντε  σταυρό και να βάλτε  ένα κομματάκι βούτυρο,  ή καλύψτε με ένα γλάσο γίνεται με δύο ασπράδια αυγού και λίγη ζάχαρη και από πάνω αμύγδαλα και κρυσταλλική ζάχαρη)


 και ψήνουμε στους 200-210 βαθμούς για 10 λεπτά και στη συνέχεια ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς 
για 50 λεπτά. (Οι θερμοκρασίες εξαρτώνται από το φούρνο η δική μου είναι πολύ υψηλή)


Το κέικ πρέπει να το αφήσετε να κρυώσει ανάποδα για αρκετές ώρες πριν το κόψετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο!