Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Μελομακάρονα φανταστικά!

πηγή και φώτο από εδώ sucreeathens.
 

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Υλικά
 
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι φυτικό λάδι- ηλιέλαιο
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
1/4 φλιτζανιού κονιάκ
2 κ. γ  μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ  μαγειρική σόδα
Πρέζα αλάτι
7 1/2 φλυτζάνια αλευριού για κάθε χρήση
3/4 φλιτζάνια καρύδια ,
Κανέλα για το πασπάλισμα

Για το σιρόπι :
1 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνια νερό
1 ξυλάκι κανέλα
3-4 ολόκληρα γαρίφαλα
1 φλούδα λεμονιού
1 κ.γ  χυμό λεμονιού

Προετοιμασία :
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς .
Σε ένα μικρό μπολ , χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας , ανακατέψτε  το ξύσμα πορτοκαλιού με τη ζάχαρη
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ , χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και το πορτοκάλι μέχρι να αναμιχθούν καλά . Σε ένα ξεχωριστό μπολ , κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ , τη σόδα και το αλάτι .
Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ στο μίξερ και ανακατεύουμε καλά .
Σιγά-σιγά ενσωματώστε το αλεύρι μέχρις ότου το μίγμα σχηματίζει μία ζύμη που δεν είναι πολύ χαλαρή, αλλά δεν είναι αρκετά σταθερή , είτε. Θα είναι πυκνή και υγρή , αλλά δεν κολλάει. Μόλις το αλεύρι έχει ενσωματωθεί πλήρως σταματήστε την ανάμειξη .

Για να φτιάξετε τα μελομακάρονα  τσιμπήστε ένα μέρος της ζύμης περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού . Σχηματίστε  στις παλάμες σας  ένα ομαλό επίπεδο σχήμα , σχεδόν σαν ένα μικρό αυγό . Τοποθετήστε τα σε ένα φύλλο μπισκότων . Συνεχίστε με την υπόλοιπη ζύμη έως ότου το ταψί είναι γεμάτο .
Πιέστε τα δόντια ενός μεγάλου πιρούνι στο κέντρο κάθε μπισκότου . Αυτό θα τα ισοπεδώσει ελαφρά στο κέντρο. Τα μελομακάρονα πρέπει να μοιάζουν  ελαφρώς με ένα πεπλατυσμένο οβάλ όταν πάνε στο φούρνο .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο180- βαθμού για 25 - 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά . ( Τα μελομακάρονα θα σκουραίνουν όταν τα βάλετε στο σιρόπι . )
Ενώ τα μπισκότα ψήνονται , ετοιμάστε το σιρόπι .

Σε μια κατσαρόλα , ανακατέψτε το μέλι , τη ζάχαρη , το νερό , την κανέλα , το γαρύφαλλο και το ξύσμα λεμονιού . Φέρεται το μίγμα σε βρασμό μειώστε στη συνέχεια τη φωτιά και σιγοβράζετε ακάλυπτα για περίπου 10 έως 15 λεπτά. Αφαιρέστε την κανέλα , το γαρύφαλλο και το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε το χυμό λεμονιού .

Τοποθετήστε τα κοπανισμένα καρύδια σε ένα ρηχό πιάτο Όταν τα μπισκότα βγαίνουν από το φούρνο και ενώ είναι ακόμα πολύ ζεστά , βάλτε προσεκτικά τα μπισκότα  να επιπλέουν στο σιρόπι και αφήστε τα μπισκότα να απορροφήσουν  το σιρόπι και από τις δυο  πλευρές .
Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή μικρή σπάτουλα , αφαιρέστε τα  από το σιρόπι και τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα ή πιάτο. Πατήστε κοπανισμένα καρύδια ελαφρά στις κορυφές των μπισκότων ( το σιρόπι θα τα βοηθήσει να σταθούν ) και πασπαλίζουμε ελαφρά με κανέλα .

Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου .





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο!