Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΑΙ ΒΑΝΙΛΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ !

ΑΦΡΑΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ
Υλικά
25 γρ νωπή μαγιά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
175 γρ ελαιόλαδο
4 αυγά μέτρια
175 γρ νερό
175 γρ ζάχαρη
175 γρ ζαχαρούχο γάλα
1 κ.γ μαστίχα κρυστάλλους
2-3 κ.γ αχνη’2-3 κ.γ σουσάμι
Εκτέλεση
Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Σε κατσαρόλι τοποθετούμε την ζάχαρη με το νερό το  ζαχαρούχο και λίγο πριν βράσει αποσύρουμε από την φωτιά. Χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά το ελαιόλαδο και την διαλυμένη μαγιά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και την μαστίχα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει όλο ένα ζυμαράκι..
Μεταφέρουμε το μείγμα σε καθαρό σκεύος και το αφήνουμε σκεπασμένο για 2 ώρες η για ολόκληρο το βράδυ  .Την επομένη  μέρα παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης και πλάθουμε σε μπαστουνάκια  και ενώνοντας τις άκρες τους σχηματίζουμε κουλουράκια στρόγγυλα. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και αφήνουμε για άλλη μια ώρα να ξεφουσκωνόσουν. Ψήνουμε στους 160΄για περίπου μέχρι να αποκτήσουν ροδαλό χρώμα. Αν θέλουμε πριν ψήσουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι η αφού τα ψήσουμε με ζάχαρη άχνη
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ
Υλικά
750 γρ αλεύρι  γ.ο.χ
400 γρ βούτυρο η φυτίνη
250 γρ ζάχαρη άχνη
2 αυγά
1κ.γ μπείκιν
1 αυγό για επάλειψη
Εκτέλεση
Τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια το παγωμένο βούτυρο και το βάζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι. Εάν μας κολλάει αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Πλάθουμε κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα .  Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια . Ψήνουμε στους 160-170 έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα
TIPS
Εάν θέλουμε βάζουμε στην ζύμη μας ξύσμα λεμονιού η πορτοκαλιού.
Αντί για κανονική ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε ίδια ποσότητα καστανής για να γίνουν πιο τραγάνα
Μπορούμε να βάλουμε 1 κ.γ κανέλλα η άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας μας
Μπορούμε να διατηρήσουμε την ζύμη νωπή στο ψυγείο καλά κλεισμένη σε διάφανης μεμβράνη μέχρι 1 εβδομάδα
Για να τα διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο τραγανά τα τοποθετούμε σε μεταλλικό σκεύος ερμητικά κλειστό.

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΒΑΝΙΛΙΑ
Υλικά
115 γρ γάλα
125 γρ κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
500 γρ ζάχαρη άχνη
50 γρ γλυκόζη
4-5 σταγόνες μαστιχέλαιο   ή
κανονικό λάδι και τριμμένη μαστίχα σε σκόνη
 Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι στην φωτιά.
Ανακατεύουμε έως ότου η θερμοκρασία  φτάσει στους 116 βαθμούς C.  Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε έναν πάγκο η σε επιφάνεια μάρμαρου και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να ανακατέψουμε. Όταν η θερμοκρασία πέσει στους 35 βαθμούς  το μεταφέρουμε σε μπολ του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να έχουμε μια δεμένη κρέμα. Έτοιμο.


1 σχόλιο :

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο!