Φαγητά της Σαρακοστής!


Πατάτες με σουσάμι

Υλικά

½ κιλό πατάτες
10 μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
2 κουταλιές βασιλικό η ρίγανη
2 ½ κουταλιές λάδι
2 κουταλιές αλεύρι
¼ φλιτζανιού αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατητές. Τις λιώνουμε και τις βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι. Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια και τα βουτάμε στο σουσάμι. Τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσουν.



Νηστίσιμος κρητικός μουσακάς
 
Υλικά
1 κιλό πατάτες
3-4 μελιτζάνες
3-4 κολοκυθάκια (προαιρετικά)
4-5 κρεμμύδια μέτρια
1 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη
1 χούφτα γαλέτα η τριμμένη φέτα
Μαϊντανό
Αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες σε φέτες και τηγανίσουμε ή τις ψήνουμε  στο gril . Κόβουμε τις μελιτζάνες  τις βάζουμε σε νερό και αλάτι και αφήνουμε για λίγο να πικρίσουν. Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα ψήνουμε στο gril μαζί με τις μελιτζάνες ή τα τηγανίσουμε Κόβουμε τα κρεμμύδια  σε κυβάκια και τσιγαρίζουμε με λάδι , ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό , αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά και μετά ρίχνουμε την γάλατα .Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τις πατάτες , μετά βάζουμε την σάλτσα ,μελιτζάνες  σάλτσα , τα κολοκυθάκια σάλτσα και πάλι πατάτες  Ανακατεύουμε λίγη ντύματα με λαδί την χύνουμε πάνω από τις πατητές πασπαλίζονταν με γαλέτα  ή τριμμένη φέτα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο .



Κρεμμυδοπιτάκια νηστίσιμα

Υλικά

20 πιτάκια έτοιμα κουρού
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
600 γρ κρεμμύδια σε ροδέλες
2 πράσα σε ροδέλες (προαιρετικά)
200 γρ μανιτάρια σε φετάκια
Λίγο κρασί
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε  τα κρεμμύδια και τα πράσα  για 15 λεπτά. Τα στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 5-6 λεπτά προσθέτουμε και τα κρεμμύδια με τα πράσα. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά τους . Σε φόρμα για  MUFFINS βάζουμε σε κάθε θήκη ένα πατάκι  , 1 κουταλιά της σούπας γέμισης και κλείνουμε από πάνω με ένα ακόμα πιτάκι, πιέζοντας με βρεγμένα χεριά για να κολλήσουν τα πιτάκια. Ψήνουμε στους 200 για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν





0 comments