Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

H λαγάνα του φούρναρη-βήμα βήμα!


Είναι τέλεια φανταστική η καλυτερότερη που φτιάξαμε και δοκιμάσαμε!!!!!
Σίγουρα πετυχημένη συνταγή !! !

Βγάζει 3 μεγάλες λαγάνες ή 5 μικρές

Υλικά
 200 γρ αλεύρι χωριάτικο κίτρινο Αλλατίνη
800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ έχτρα αλεύρι γ.ο.χ
20 γρ αλάτι
50 γρ ζάχαρη
50 γρ φρέσκια μαγιά
50 γρ Βιτάμ  λιωμένο η λάδι
50 γρ ταχίνι
600 - 650 γρ νερό
Μαύρο και άσπρο σουσάμι για πασπάλισμα


 Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό  (τόσο όσο να αντέχει το δάχτυλο μας μέσα σε αυτό για 10 δευτερόλεπτα )  και διαλύουμε μέσα σε αυτό την μαγιά και την ζάχαρη.

Σε μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το μείγμα της μαγιάς . Αν ζυμώσουμε στο χέρι ζυμώνουμε για 10 λεπτά τουλάχιστον και αν  χρειαστεί βάζουμε λίγο λίγο το έχτρα αλεύρι.

Αν βάλουμε την ζύμη μας στο μίξερ ζυμώνουμε περίπου για 8 λεπτά.   Επειδή όμως τα οικιακά μίξερ ζορίζονται να δουλέψουν τέτοιες ποσότητες βάζουμε αρχικά όλα μας τα υλικά στο μιξερ και όταν δούμε πως δυσκολεύεται τότε   βγάζουμε χωρίζουμε την ζύμη σε 3 κομμάτια και βάζουμε στο μίξερ ενα -ενα κομμάτι να ζυμωθεί .

Όταν ζυμώσουμε και τα τρία κομμάτια κάνουμε μια ενιαία μπάλα,  την τοποθετούμε σε καλά λαδωμένη λεκανίτσα  σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε το ζυμαράκι μας να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.


Μόλις φουσκώσει  το ζυμάρι μας το κόβουμε σε 3 ίσα κομμάτια  η σε 5 μικρότερα πλάθουμε σε μπάλες και τα αφήνουμε πάλι σκεπασμένα για άλλα  30 - 45 λεπτά ανάλογα την ζέστη του σπιτιού μας.

Αφού φουσκώσει και πάλι  ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε φύλλο πάχους ενός δαχτύλου , κάνουμε τρύπες με τα δάχτυλα μας, ψεκάζουμε με νερό, πασπαλίζουμε με μαύρο και άσπρο σουσάμι , σκεπάζουμε και αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν για άλλα  30 -  45 λεπτά.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200-220  αντιστάσεις για 35- 40 λεπτά ανάλογα την δύναμη τον φούρνο σας στην πρώτη σχαρα απο κάτω.. Όταν είναι έτοιμες οι λαγάνες μας βγάζουμε  ψεκάζουμε με νερό ξανά , σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα  ( με το νερό μαλακώνει η κόρα  εγώ τις ήθελα λίγο τραγάνες και δεν το έκανα)  και τοποθετούμε σε σχάρα  να κρυώσουν.



ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΛΕΣ ΖΥΜΕΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.!!!!!  ΕΧΕΙ ΤΟΣΗ ΝΟΣΤΙΜΙΑ ΤΟΣΗ ΓΕΥΣΗ……ΕΙΝΑΙ  ΑΠΛΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΟΤΕΡΗ ! ! ! ! !
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ!!



3 σχόλια :

  1. Γεια σας καλή Σαρακοστή.Διάβασα τη ΣΥΝΤΑΓΗ για τη Λαγανά του φουρναρη και όντως φαίνεται πολύ ωραία όμως περιέχει βιταμ ,που δεν κανει να φάμε την καθαρή Δευτερα κάτι σε έλαιο.Γίνεται να την φτιαξω χωρίς; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα και καλη σαρακοστη και σε σας! Δεν ξερω αν προλαβα να σας απαντησω εγκαιρα αλλα δεν καταλαβα γιατι δεν μποροτμε να φαμε κατι σε ελαιο? ο χαλβας ή οι ελιες που τρωμε?αν δεν θελετε συγκεκριμενα βουτυρο βαλτε λαδακι.....ειναι παραπολυ νοστιμη λαγανα με σιγουρη επιτυχια...η επιλογη δικη σας!

      Διαγραφή
    2. Την Καθαρά Δευτέρα ειδικά δεν τρώμε ούτε λάδι, όσο μόνο περιέχεται από την φύση τους μέσα στις τροφές όπως σουσάμι, ελιές...οι λαγάνες γίνονται κα μόνο με το ταχίνι, δεν χρειάζονται και λάδι οπωσδήποτε... Η νηστεία της ημέρας λέει μόνο λαγάνα, ελιές και σαλάτες ή τουρσί αλάδοτα και χαλβά! Ειναι επιλογή μας τα υπόλοιπα! Καλή Σαρακοστή σε όλους!

      Διαγραφή

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο!